I dag inleder det tyska flygbolaget Lufthansas piloter en två dagar lång strejk. Strejken kommer från i morgon även att omfatta långdistansflyg.

Under dagen påverkas i första hand korta och medellånga turer, omkring 750 av 1 400 planerade flygningar.

Sent i går, när pilotfacket aviserade en utvidgning av strejken till långdistansflygningar, sade Lufthansa att facket ”istället för att jobba för en lösning skadar konsumenter över hela världen”.

Strejken handlar om möjligheten för piloterna att gå i förtida pension. För närvarande kan de gå i pension vid 55 års ålder och ändå få 60 procent av sin lön utbetald fram till dess att de fyller 65, som är den lagstadgade åldern för pension. Lufthansa vill riva upp denna förmån.

Flygningar på Lufthansabolagen Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Swiss och Austrian påverkas inte.

I dag ställs alla flygningar, ett tiotal, som är Lufthansas egna in till och från Sverige. Men eftersom dotterbolaget Eurowings flyger i Lufthansas namn på vissa turer, och dessa är inte inställda, går flera flyg från Arlanda och Landvetter som vanligt. Resenärer som bokat Lufthansabiljetter uppmanas att höra av sig till flygbolaget.

– Fortsätter strejken i morgon påverkas svenska flygningar på samma sätt som i dag. Det går inga långdistansflyg direkt från Sverige, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.