Ett fantastiskt besked från en fantastisk regering. Håkan Eriksson, Seko:s klubbordförande vid Saab Kockums i Karlskrona, är glad efter beskedet att varvet kan få bygga nya ubåtar.

Regeringen ska ge Försvarets materielverk i uppdrag att beställa två nya ubåtar till en kostnad av 8,2 miljarder, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) när han besökte Karlskrona på eftermiddagen i går, tisdag.

Först i morgon, torsdag, fattar regeringen ett formellt beslut, varefter Försvarets materielverk kan inleda samtal med Saab om beställningen.

– Vi välkomnar Peter Hultqvists uttalande och ser fram emot samtalen, men avvaktar med kommentarer eftersom vi ännu inte har fått någon order, säger Karin Walka vid Saabs pressavdelning.

Men Håkan Eriksson, klubbordförande för varvets omkring 300 verkstadsarbetare i Karlskrona och Muskö, är jublande glad. Försvarsministern har sagt att ubåtsbeställningen är en viktig del i ambitionen att höja den militära förmågan, och att det är ett nationellt säkerhetsintresse att Sverige har kunnandet att bygga u-båtar.

– Och det finns ingen annan i landet än vi som kan bygga u-båtar, säger Håkan Eriksson.

När han gick runt och pratade med medlemmarna i morse möttes han av glada miner.

– Det här ger framtidstro. Det måste bli fler jobb, även om jag inte kan säga hur många.

– Beställningen kommer också att spilla över på andra företag som utvecklar högteknologi.

När Håkan Eriksson började vid Kockums för 20 år sedan hade varvet 600 kollektivanställda, i dag omkring 300. Så sent som för fem-sex år sedan varslades omkring 100 anställda om uppsägning.

I somras fick Saab en beställning av Försvarets Materielverk om att ta fram konstruktions- och produktionsunderlag till en ny generation u-båtar. Parterna tecknade samtidigt en ”avsiktsförklaring” om det svenska försvarets undervattensförmåga, som tycktes förebåda beställningar av nya ubåtar.

I februari i år missade Saab dock en stor order på u-båtar till Australien, vars premiärminister dessutom uttalade sig förklenande om det svenska kunnandet på området. Gårdagens besked är en revansch för Saab.

Den nya generationens ubåt från Saab, A26, som ännu bara finns på ritbordet, ska enligt beskrivningar på Saabs hemsida bli mycket svårupptäckt, och får en ny teknisk lösning för att slussa ut andra farkoster eller dykare så diskret som möjligt.

– A26 är absolut modern. Det är världens bästa ubåt i den här storleken, hävdar Håkan Eriksson.