Gruvbolaget Dannemora Mineral har ansökt om konkurs vid Uppsala Tingsrätt. I måndags stoppades produktionen. 

Dannemora Mineral, med fler än hundra anställda, har befunnit sig i rekonstruktion sedan i maj i fjol. I måndags stoppades produktionen, med hänvisning till bolagets ansträngda likviditet. Och på onsdagen lämnades en konkursansökan in till Uppsala tingsrätt, som snabbt beviljade den.

– Våra kunder ville vara försiktiga med beställningar, och det betyder att eftersom vi ligger på gränsen kassamässigt bedömde styrelsen det som oerhört svårt att driva verksamheten på ett ansvarsfullt sätt, säger koncernchef Ralf Nordén, till P4 Uppland.

Bolagets huvudverksamhet har varit driften av järnmalmsgruvan i Dannemora. Problemen för bolaget började under 2012 då ett färdigställt anrikningsverk inte klarade av att processa gruvans malm med det utfall som förväntades.