Ikea Kungens kurva. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ikea Kungens kurva. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kurragömma på Ikeas varuhus har blivit mäkta populärt i flera europeiska länder. Nu stoppar Ikea lekarna vid ett av sina varuhus i Holland.

När tiotusentals människor anmälde sitt intresse på Facebook för att leka kurragömma i varuhuset i Eindhoven såg sig Ikea tvunget att gripa in av säkerhetsskäl, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Fenomenet med mycket stora kurragömmaomgångar har tagit fart efter en kurragömmasuccé vid ett av Ikeavaruhusen i Belgien 2014. Ikea har till exempel stoppat kurragömma i Prag efter att flera tusen deltagare anmält sig, enligt Bloomberg.

– I nuläget märker vi inte av det här i Sverige, säger Daniela Rogosic, pressansvarig vid Ikea i Sverige. Hon betonar att personalens arbetsmiljö är viktig, men att kurragömma aldrig varit ett problem vid de svenska varuhusen.

2010 organiserades kurragömma på Ikeavaruhuset i Bäckebol i Göteborg, med varuhuschefens godkännande. Efter inbjudan på Facebook deltog några hundra personer, som gömde sig bakom gardiner och under soffor och sängar. Enligt Göteborgs-Posten skilde deltagarna ut sig från vanliga kunder genom att bära huvudbonader som tomteluvor och kaninöron.

Diskussioner på Facebook tyder på att kurragömma förekommit vid Ikea i Karlstad och i Kungens Kurva i södra Stockholm.

– Ingen kurragömma har förekommit här nyligen, säger Johan Hagman, ordförande för Handels klubb vid Ikeavaruhuset i Kungens Kurva.