Förbandslådorna tar plats i hemmen och på landets arbetsplatser. Hetaste trenden just nu är att de innehåller produkter mot brännskador.

Vid stickor, sår eller skräp i ögat kommer förbandslådorna väl till pass. Men behoven skiljer sig åt mellan användarna. marielouisestenhammarcitat

– En stor arbetsplats med hög risk och många anställda, till exempel en byggarbetsplats, behöver en större mängd utrustning och något som är mer synligt på avstånd än en privatperson som kanske behöver en låda i verkstaden eller en kudde i bilen, säger Marie-Louise Stenhammar, produktansvarig på Cederroth som säljer förbandslådor och förbandsskåp.

Valet av utrustning bör ta hänsyn till arbetsplatsens behov: bransch, yrkesgrupp, arbetsmiljö, antal anställda, risknivå och avstånd till sjukhus. För arbetstagare som rör sig mycket på fältet rekommenderar Marie-Louise Stenhammar en bärbar väska som kan användas på olika ställen där arbete ska utföras.

Cederroth säljer inte direkt till företag, utan via återförsäljare. Men produkterna hittas även på apotek där privatpersoner kan handla.

– Arbetsmiljöfrågor har fått större fokus på arbetsplatser och bland privatpersoner är min känsla att försäljningen förändras efter akti­vitet. Till exempel är cykling populärt, och då är det bra att ha med sig ett litet kit med första-hjälpen-produkter. Det är också vanligare med brännskadeprodukter, berättar Marie-Louise Stenhammar.

På GPBM Nordic, som säljer förbandsväskor av märket Housegard, känns trenden igen.

– Vi har en salva mot brännsår i våra väskor, som är ett viktigt komplement till de brandsäkerhetsprodukter vi säljer. Och vi ser att försäljningen ökar hela tiden, säger produktchefen Sofia Erlandsson.

Housegards förbandsväskor finns i tre storlekar och säljs bland annat i dagligvaruhandeln och på byggvaruhus.

– Vi når mest vanliga konsumenter som behöver en första-hjälpen-väska i bilen, båten eller hemmet. Det är en liten del av vår verksamhet och ett komplement till vårt övriga sortiment, förklarar Sofia Erlandsson.