Kung Salman, ny­till­trädd regent i Saudi­­arabien, håller sitt första policytal. Han tros styra landet i än mer konservativ ­riktning. Effekten av att Sverige sagt upp sitt militära sam­arbets­avtal med landet är svår att för­utsäga. Foto: AP Photo

 

Handel kan stärka demokratin i Mellanöstern, hoppas toppdirektörer och fack. Men argumentet sågas av experter: Varken handel eller politiska fördömanden gynnar en demokratisk utveckling i Saudiarabien.

– Saudiarabien är inte ett underbart land och det var värre när avtalet slöts. Det finns små tecken på att det går åt rätt håll, säger Carola Lemne på Svenskt Näringsliv.

Hon är en av 31 näringslivstoppar som oroat sig över effekterna av att bryta Saudiavtalet och hävdat att handel bidrar till en positiv utveckling. Även IF Metalls Anders Ferbe har försvarat avtalet och sagt att handel kan gynna en demokratisk utveckling.

Experter håller dock inte med om att det går åt rätt håll.

De första två månaderna i år har 40 människor avrättats genom halshuggning, vilket är fyra gånger fler än motsvarande period förra året.

– Dessutom har landet antagit en mängd anti-terrorlagar som använts mot fredliga aktivister, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.

Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, tror inte heller på handeln som ett medel till en bättre utveckling.

– Vad jag har hört så pratar inte svenska företag om mänskliga rättigheter med sina saudiska motparter. Jag tror inte att vi kan påverka mänskliga rättigheter i länder som Saudiarabien och Qatar, säger han.

I januari dog den förre kungen och nu styrs Saudiarabien av kung Salman. Han bedöms vara en hårding som för en ännu konservativare politik än föregångaren. En förklaring är att landets styrande allt mer fruktar IS. Tidigare stödde landet terrorgruppen, men har nu fått kalla fötter.

– Nu är de väldigt rädda för IS, säger Per Jönsson.

Terrorgruppen anser att de saudiska ledarna är dekadenta, vältrar sig i lyx och inte försvarar religionen. Genom att föra en mer konservativ politik vill ledningen minska IS utrymme. Den inrikespolitiska situationen är långt viktigare än handel och fördömande, menar Per Jönsson.

Vilken ekonomisk effekt en uppsägning av avtalet får vågar få bedöma.

Sverige har i dag en export till Saudiarabien för elva miljarder kronor om året (varav 338 miljoner är krigsmateriel).

Den diplomatiska striden kan dock få större konsekvenser. Saudiarabien lyckades få alla 22 länderna i Arabförbundet att ställa sig bakom ett fördömande av den svenska utrikesministerns ”antisaudiska” uttalanden. Även länder som Sverige haft goda relationer med – Egypten, Tunisien, Algeriet – kritiserade Sverige.

Exporten till dessa länder kan påverkas. I dag exporteras nästan 30 procent av alla trävaror till Nordafrika och Mellanöstern, uppger Skogsindustrierna.

– Först om några år kan vi överblicka effekterna, skriver Leif Johansson, styrelseordförande för Ericsson, i ett mejl till Arbetet.

Göran Jacobsson
Erik Larsson

 

Läs också:

Militärt samarbete i flera former

2005 slöt den dåva­ran­de socialdemokratiska regeringen ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Det förlängdes 2010 av Alliansregeringen. I veckan beslutade regeringen att inte förlänga avtalet med ytterligare fem år.

Avtalet är ­omfattande och reglerar såväl försvars­materiel och logistik som utbildning, forskning och utveckling, över­föring av militär­tekno­logi samt militär sjukvård.

Sverige har utöver detta avtal ingått flera handelsavtal med ­Saudiarabien, där­i­bland ett övergripande bilateralt samarbets­avtal från 2005.

Källa: TT