IF Metalls unga gläds över beskedet om Saudiavtalet. Detta trots att förbundsordförande Anders Ferbe har försvarat fortsatt export till Saudiarabien.

Simon Lindqvist är ordförande för IF Metall södra Norrland. Han arbetar på Mekanotjänst i Hudiksvall som bland annat tillverkar bromsskivor till bandvagnar från Hägglunds.

– Det var nästan självklart från början att det inte skulle bli någon förlängning av avtalet. Det hade klingat konstigt. Vi kan inte bidra till att effektivisera en krigsmakt utifrån icke demokratiska förhållanden, säger Simon Lindqvist som inte kan förstå hur förbundsordförande Anders Ferbe kan försvara Saudiavtalet.

– Jag ska träffa honom i slutet av april. Förhoppningsvis blir jag klokare efter det. Det är säkert mycket spel bakom kulisserna och han kan sitta på mer information som ger honom en annan åsikt.

I sociala medier har gruppen ”Ung inom IF Metall” protesterat mot ett förlängt Saudiavtal. På Facebook står bland annat:

”Förra året exporterade Sverige vapen och krigsmaterial till det icke-demokratiska landet Saudiarabien för 338 miljoner kronor. Ett land där mänskliga rättigheter kränks och bloggare blir bestraffade med piskrapp. Nu har Sverige chansen att riva upp det avtalet, vilket vi också anser att man bör göra! Svensk industri ska inte medverka till sådana förhållanden.”

Robin Wesche, ungdomsansvarig på IF Metall i Sörmland, har också varit emot Saudiavtalet.

– Vi kan inte sälja spaningsutrustning och krigsmateriel till ett land som kränker människor. Så enkelt är det.

På frågan om Sverige bör bedriva annan handel med Saudiarabien svarar Robin Wesche att det är otroligt svårt att ge ett enkelt svar på.

– Vi ska inte ha att göra med totalitära diktaturer, men i sådana fall måste vi trycka på landet.

Arbetet har sökt IF Metalls ordförande Anders Ferbe, som är på utlandsresa, två gånger utan att få svar.

Militärt samarbetsavtal

Den dåvarande socialdemokratiska regeringen slöt 2005 ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Det förlängdes 2010 av Alliansregeringen. Innan 15 maj i år måste regeringen bestämma sig om avtalet ska förlängas med ytterligare fem år.

Avtalet är omfattande och reglerar försvarsmateriel och logistik, utbildning, forskning och utveckling, överföring av militärteknologi samt militär sjukvård.

Sverige har utöver det avtal som reglerar försvarssamarbete och vapenexport ingått fler handelsavtal med Saudiarabien, däribland ett övergripande bilateralt samarbetsavtal från 2005.

Källa: TT