Eleven drunknade under simlektionen. Rektorn och en lärare på skolan kan nu fällas för arbetsmiljöbrott.

Det var i mars 2013 som en 13-årig pojke drunknade under en simlektion i Filipstad. En grupp på tolv elever hade simträning i simhallen och några av dem var inte simkunniga. Den avlidne pojken var en av dem.

Enligt läraren som höll i lektionen hade de som inte kunde simma fått order om att hålla sig på den grunda delen av bassängen. Han ser ändå pojken på kanten till den djupa delen lite senare och ropar åt honom att han inte får vara där. Sedan hjälper han en annan elev.

Nästa gång läraren tittar upp saknas pojken och han får syn på honom på poolens botten, uppgav läraren vid rättegången i Värmlands tingsrätt i tisdags, enligt Nya Wermlands-Tidningen.

Läraren drog omedelbart drog upp pojken och inledde hjärt- och lungräddning. Trots att ambulansen var på plats inom några minuter gick pojkens liv inte att rädda.

Polisutredningen av olyckan lades först ned, men återupptogs efter att Arbetsmiljöverket gjort en åtalsanmälan.

Åklagaren anser att lektionen inte borde ha genomförts eftersom läraren var ensam inte kunde hålla koll på alla elever. En lärarkandidat som skulle ha varit med vid simlektionen blev sjuk, och då borde läraren ha ställt in undervisningen. Även rektorn har åtalats som ytterst ansvarig för säkerheten.

Åklagaren yrkar på att både läraren och rektorn ska dömas till villkorlig dom och dagsböter för arbetsmiljöbrott. Dom meddelas om två veckor.