Telekomföretaget Ericsson varslar 2 200 anställda i Sverige, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Neddragningarna berör Stockholm, Katrineholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona.

Ericsson avser att avveckla hela sin verksamhet i Katrineholm, vilket berör 400 anställda.

hansvestbergEricsson– Det här är så klart en svår dag, men det är också den värld vi lever, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Flest jobb försvinner i Stockholm – 1 125. I Borås försvinner 200 jobb, i Göteborg 140, i Kumla 130, i Linköping 120 och i Karlskrona 85 tjänster.

Enligt företaget har förhandlingar med de fackliga organisationerna påbörjats och individuella besked till de anställda som berörs beräknas ges i juni i år.

andersferbe– Det här är ett oerhört hårt slag för de som arbetar på Ericsson och som lojalt arbetat för företagets utveckling. Det är också ett hårt slag mot alla berörda orterna och framför allt Katrineholm, skriver Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

– Vi har sett fabrik efter fabrik läggas ner inom telekom och läkemedelsindustrin – som tidigare var svenska paradgrenar. Risken är att forskning och utveckling går samma väg om vi inte gör något och då har vi inte mycket kvar, skriver Ferbe.

– Vi är besvikna, det är frustrerande, säger Per Norlander, koncernförhandlare för alla akademiker i Ericsson Sverige.

Varslet från Ericssons är bara ett i raden när företagsledningen vill kompetensväxla.

– Det är djupt beklagligt att företaget ser det här som enda sättet, säger han.

Han är starkt kritiskt till att företaget inte satsar mer på löpande kompetensväxling. Nu åker de ”gamla” ut, och nya plockas in.

– De vill i stället göra det med andra människor, säger Per Norlander.

Ericsson gav klara indikationer redan i november på sin kapitalmarknadsdag att nya varsel var på väg och satte även prislappen till 3–4 miljarder kronor.

– Det finns egentligen två anledningar till det som sker i dag, säger vd Hans Vestberg. Den ena är en strukturförändring inom produktion och forskning och utveckling (FoU). Den andra är effektivitetsförbättringar. Vidare har vi reducerat antalet hårdvaru- och mjukvaruplattformar under en längre tid och vi har även ändrat arbetssätt inom FoU.

– Min första reaktion är att det är ett fruktansvärt slag mot de anställda och deras familjer, säger Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm.

Orten har tidigare fått hårda smällar, men rest sig, påpekar han.

– Vi tappade nästan 2 000 arbetstillfällen 2001 när Scania flyttade till Södertälje och elektronikindustrin försvann. Vi är bättre förberedda i dag, och vi kommer också att göra allt vi kan.

Nu sätts hela organisationen på tårna, säger han.

– Det ena är att få in nya arbetstillfällen, vilket vi jobbar stenhårt med. Det andra är att vi genom den kommunala kassan och staten får möjlighet att få omställningspengar så att människor kan ändra karriärvägar.

Beskedet kom inte som en överraskning enligt telekomanalytikern Daniel Djurberg på Handelsbanken.

– Definitivt inte. Om ett företag ska spara nio miljarder kan man förutse att anställda och konsulter får lämna. Ericsson kan ju välja lite grann var besparingarna ska ske, och högkostnadsländer ligger i dag sämst till, säger han.

– Ska man konkurrera med kinesiska leverantörer så är det klart att det blir väsentligt mera effektivt att spara i Sverige.

Näringsminister Mikael Damberg (S) fick information om varslen i går kväll av företaget.

– Jag har tillsatt en statssekreterargrupp från fem departement för att koordinera regeringskansliets arbete i den här frågan, för att ha kontakter med lokala och regionala aktörer och för att säkerställa att det finns handlingskraft i regeringskansliet, säger Damberg.

– Det som är värst den här dagen är väl Katrineholm, det är den största utmaningen.

Det viktiga nu är att inte förlora den kompetens de anställda har som nu riskerar uppsägning, enligt Damberg, utan att försöka se till att deras kunnande kommer andra och nya företag till del.