Det krävs ett nordiskt samarbete i Norwegianstrejken, anser Parat som bjudit in de nordiska fackförbunden till ett möte.

– Vi har folk i Norge nu och vår förbundsstyrelse kommer att ta beslut om eventuell blockad, säger Gabriel Dahlander vid svenska fackförbundet Transport.

Konflikten mellan flygbolaget och dess strejkande piloter fortsätter och är nu inne på sin elfte dag. Nu anser det norska fackförbundet Parat att det är dags att samla förbundskrafterna, varför de bjudit in en rad fackförbund i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge till ett möte under tisdagen. Temat är hur medlemmarna kan samarbeta för att förhindra strejkbryteri.

– Något av det som är frustrerande är att vi inte har några verktyg att stoppa Norwegian när det begås strejkbryteri, säger Hans-Erik Skjæggerud, ordförande för Parat till NTB.

Enligt honom måste de nordiska förbunden diskutera de principiella frågorna som enligt dem är strejkens kärna.

– Vi kämpar för norska löner i Norge, danska löner i Danmark och spanska löner i Spanien. Men Norwegian vill införa sina egna regler som på längre sikt hotar hela det nordiska arbetslivet, säger Hans-Erik Skjæggerud till NTB.

Norwegian nekar dock till att strejkbryteri förekommer och hävdar att de är bundna till att ta hand om sina passagerare.

Representanter från svenska fackförbundet Transport, vars medlemmar arbetar med bland annat tankning och lastning av plan, finns på plats vid mötet.

– Det handlar om en eventuell blockad mot Norwegian, säger Gabriel Dahlander, presskontakt vid Transport.

Beslutet kommer att tas av förbundsstyrelsen som sammanträder under dagen.

Även svenska Unionen är på plats vid mötet.

– Vi vill skaffa mer information och har inte tagit beslut än, säger pressekreteraren Jennie Zetterström.

Danska transportarbetare har tidigare varslat om en sympatistrejk som, om den utbryter, kommer att ställa till problem för Norwegians bagagehantering, säkerhetskontroll och service och städning av plan i Danmark. Besked om strejken blir av väntas på torsdag.

Samtidigt pågår förhandlingar med Norwegian, och enligt NRK ska Parat och Norwegian ha fått ett nytt bud i den pågående konflikten. Förslaget har lagts fram i samarbete mellan flygbolagets och fackförbundets jurister, men det är inte känt vad det innehåller.