Martin Klepke webbledartopp

Nej, särskilt mycket högerkonservativ propaganda har vi hittills inte hört från Göteborgspostens ledarsida.

Annars har det varit den allmänna gissningen, sedan högerdebattören Alice Teodorescu tog över ledarskapet och resten av ledarsidan hoppade av eller sjukskrev sig, att ledarsidan skulle förvandlas från liberal till stockkonservativ.

De ganska färglösa ledarartiklarna som skrivits av vikarier i väntan på en ny bemanning har varit just färglösa.

Men i dag smällde det till.

I en osignerad kort ledare får utrikesminister Margot Wallström skäll för att hon inför Arabförbundet i söndags ville hålla ett tal där orden ”mänskliga rättigheter” och ”demokrati” fanns med.

Enligt GP:s osignerade ledare var detta helt fel. En utrikesminister ska inte agera som en aktivist utan som en diplomat, anser tidningen.

Man kan riktigt ana hur de tidigare liberala ledarskribenterna vrider sig på sina fik, nya arbetsplatser, hemma eller var de nu befinner sig.

Vid sidan av all ballast i form av individ- i stället för strukturfokuserad politik har den sociala liberalismen en mycket sympatisk sida. Det är kampen för alla människors lika värde, oavsett kön eller ras.

Medan GP:s ledarsida hånfullt kallar denna linje för ”aktivism” har till exempel Folkpartiets förmodade näste partiledare Birgitta Ohlsson kraftigt fördömt det svenska vapenavtalet med Saudiarabien.

I en artikel i Dagens Industri skrev Birgitta Ohlsson nyligen att utrikesminister Margot Wallström redan i vår bör ta flera skarpa feministiska beslut, och hon påtalar det olämpliga i att upprätthålla vapenavtal med ett land som straffar våldtagna kvinnor och förbjuder kvinnor att köra bil.

Även Birgitta Ohlson omfattas alltså av den ”lilla aktivisten”-klapp på huvudet som GP:s ledarsida delar ut.

Det är uppenbart att landets folkpartister snart får se ryggtavlan av en ledarsida som med raska steg beger sig rakt in i högermörkret.

 

 

Läs GP:s ledare här.