webbtopp-Aron-Lahti

I januari i år kunde personer med funktionsnedsättningar för första gången anmäla dålig tillgänglighet som diskriminering. Lagen är ett steg i rätt riktning, men den solkas av omfattande undantag.

Nu vill demokratiminister Alice Bah Kuhnke skärpa lagen, och det är bra – den urvattnade lagen behöver rättas till.

Trots många år av filande, främst genom utredningen Bortom fagert tal från 2010, blev det inte mycket av den stärkta lagstiftningen för personer med funktionsnedsättning som började gälla i år.

Det handlar i grunden om att alla människor ska kunna ta del av samhället – att botanisera i skobutiken, gå i skolan eller hitta en schyst bostad. Det skulle också avsevärt underlätta inträdet på arbetsmarknaden.

Men när beslutet om lagen togs i riksdagen i somras reducerades debatten om grundläggande mänsklig värdighet till skamlösa personliga utläggningar.

Bland talarna fanns Penilla Gunther (KD), som jämförde tillgänglighet för funktionsnedsatta med sin egen pälsallergi. Man ska inte gå till överdrift, och ibland får man helt enkelt välja annan tandläkare eller mataffär, var hennes budskap. Och tyvärr lämnade den djupt raljanta riksdagstonen stora fläckar i den färdiga lagtexten.

Det som skulle ha varit en skärpning och ett förtydligande av tidigare lagstiftning förlorade sin kraft som i ett trollslag: Alliansen fick bland annat genom att företag med färre än tio anställda inte ska omfattas.

Därmed kan bland annat 89 procent av Sveriges hotell- och restaurangföretag, och 92 procent av företagen inom handel, slippa anpassa sig.

Resonemanget tycks vara att anpassning kostar pengar och är riskabelt för små företag och privatpersoner, men då glömmer man att det sedan tidigare är lagstadgat att anpassning ska vara skälig.

Det lilla bageriet ska inte behöva bränna budgeten på specialutrustning, och för övrigt finns det ofta enkla sätt att skapa ökad tillgänglighet. Man kan komma långt bara genom att flytta ett par hyllor eller ge personalen extra utbildning i tillgänglighetsfrågor.

I förra veckan aviserade Alice Bah Kuhnke att hon vill se över diskrimineringslagen, efter att tillgänglighet lagts till från januari i år. Det är bra att regeringen så snabbt tar nya tag och inte nöjer sig med halvmesyrer, men det vill till att man också kommer till avslut.

Det tog 59 månader att gå från ax till limpa, från utredningen Bortom fagert tal till 2015 års uddlösa lag. Alla de som dagligen drabbas av otillgängliga miljöer har rätt till ett skyndsamt omtag.