Nordiska Transportarbetarfederationen uppmanar alla sina medlemmar att gå ut i sympatiåtgärder till stöd för Norwegianpiloterna.

– Vi har folk i Norge nu och vår förbundsstyrelse kommer att ta beslut om eventuell blockad, säger Gabriel Dahlander vid svenska fackförbundet Transport.

Den Nordiska Transportarbetarfederationen har tagit ställning i konflikten och uppmanar nu alla sina 48 anslutna fackförbund,, där bland annat svenska Transport ingår, att gå ut i sympatiaktioner med Norwegianpiloterna, rapporterar NTB.

Om samtliga anslutna förbund hörsammar uppmaningen kan det förlama Norwegians internationella trafik.

På Transport, vars medlemmar arbetar med bland annat tankning och lastning av plan, sitter förbundsstyrelsen nu i sammanträde. Besked väntas under onsdag.

– Det handlar om en eventuell blockad mot Norwegian, säger Gabriel Dahlander, presskontakt vid Transport.

Men enligt honom påverkar inte Nordiska Transportarbetarfederationen förbundets beslut.

Parat samlade tidigare under dagen en rad fackförbund i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge till ett möte. Både Transport och Unionen fanns på plats vid mötet.

– Vi vill skaffa mer information och har inte tagit beslut än, säger Unionens pressekreterare Jennie Zetterström.

Samtidigt pågår förhandlingar med Norwegian och enligt NRK ska Parat och Norwegian ha fått ett nytt bud i den pågående konflikten. Förslaget har lagts fram i samarbete mellan flygbolagets och fackförbundets jurister, men det är inte känt vad det innehåller.