Pilotstrejken inom Norwegian fortsätter och i dag drabbas cirka 25 000 resenärer. Konflikten är nu så låst att Norwegian återigen bett om hjälp utifrån. Dessutom riskerar fler att permitteras.

Positionerna är så låsta att Norwegian nu bett arbetsgivarorganisationen NHO Luftfart att sätta ihop en kommitté som kan hitta en lösning och avsluta den pågående schismen. Någon direkt motsvarighet finns inte i Sverige men det liknas bäst vid en skiljenämnd.

– Vi är beredda att följa vad en oberoende kommitté kommer fram till för att få ett slut på strejken, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, pressansvarig vid Norwegian.

Hur oberoende blir en kommitté som är tillsatt av en arbetsgivarorganisation?

– NHO Luftfart är ju vår arbetsgivarorganisation som vi bett om hjälp eftersom förslaget är vårt initiativ, men kommittén blir oberoende, säger Holmbergh Jacobsson.

Men förslaget accepteras inte av fackförbunden. I ett mejl till NTB säger Parats ledare Hans-Erik Skjæggerud att han är förbryllad över förslaget.

”Vi sitter fortfarande i samtal med bolaget och detta initiativ kan skada de förhandlingar som pågår” skriver Skjæggerud till NTB.

Strejken är inne på sin tionde dag och nu riskerar den att leda till att ytterligare tusen personer, kabinanställda och administrativ personal, permitteras. I förra veckan permitterade flygbolaget 800 kabinanställda som får stanna hemma utan lön. Men när detta riskerar att ske vill Norwegian inte lämna besked om.

Den stora knäckfrågan är fortfarande att piloterna vill ha ett kollektivavtal med moderbolaget. Något som enligt Norwegian inte är möjligt.

Norwegian har tidigare erbjudit piloterna en treårig anställningsgaranti. Ett bud som har avfärdats av de fackliga parterna.

– En rad experter har sagt att den garantin inte är någonting värd och det är också Parats uppfattning, säger Vegard Einan, vice ordförande vid det norska fackförbundet Parat.

Nästan alla inrikesflyg i Sverige och Norge, samt ett antal i Danmark, har varit inställda sedan i onsdags och hittills har sammanlagt 150 000 passagerare drabbats av strejken. Strejken kostar bolaget stora summor, enligt experter tiotals miljoner varje dag.