Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Janerik Henriksson

Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Janerik Henriksson

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tjänar 490 000 kronor i månaden. Hon har högst lön bland företrädarna för arbetsgivarorganisationerna och hennes månadslön är mer än dubbelt så hög som den genomsnittliga LO-kvinnans årslön.

Det framgår av en sammanställning som Svenska Dagbladet gjort. Lägst betalda bland arbetsgivarnas företrädare är Arbetsgivarverkets Ulf Bengtsson med en månadslön på 106 000 kronor och Bemanningsföretagens Henrik Bäckström med 112 450 kronor.

Beräkningar som LO gjort visar att den genomsnittliga LO-kvinnan tjänar 210 000 kronor om året, vilket alltså är betydligt mindre än hälften av Carola Lemnes månadslön.

Carola Lemne säger till SvD att hon jobbar hårt för att göra sig förtjänt av lönen och att den bygger på marknadsmässiga principer och ligger i linje med vad hon tjänade som vd på Praktikertjänst och med hennes företrädare på vd-posten hos Svenskt Näringsliv.

akesvenssonteknikforetagen

Åke Svensson.

Tvåa bland arbetsgivartopparna är Teknikföretagens vd Åke Svensson med 378 400 kronor i månaden. Almegas vd Jonas Milton med 205 000 kronor i månaden har den tredje högsta lönen (Jonas Milton har slutat som vd på Almega och ersattes av Anna-Karin Hatt den 15 augusti 2015).

arrius

Göran Arrius.

Bäst betald bland de fackliga företrädarna är Sacos ordförande Göran Arrius med 122 000 kronor i månaden. TCO:s ordförande Eva Nordmark får 113 000 kronor varje månad före skatt. Och LO:s Karl-Petter Thorwaldsson har en månadslön på strax under 96 000 kronor.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe tjänar 77 000 kronor varje månad medan Kommunals Annelie Nordström har en lön på nästan 76 000 kronor i månaden.

Se också webb-tv-intervju:

”Undersköterskor i Sverige ligger ganska högt i lön” – Carola Lemne