bb9bf82c32bd8d3b_org

Foto: Marcus Kurn/Kommunal

 

Kommunal lanserar en ny kampanj för att sätta fokus på löneskillnader mellan kvinnor och män. Tolv av förbundets kvinnliga ordföranden klär ut sig till män – för att synliggöra orättvisorna i lönekuverten.

Varje månad tjänar en undersköterska 2800 kronor mindre än en manlig bilmekaniker, med lika lång utbildning. Detta vill Kommunal ändra på och stärker med sin nya kampanj sitt opinionsbildande inför nästa års avtalsförhandlingar där målen är högre lön, rätt till heltid och slopade visstidsanställningar.

Med hjälp av kostymer, löshår, skägg och mustascher har tolv av förbundets kvinnliga ordförande låtit sig porträtteras – allt för att väcka debatt om lönepolitiken.

a4260aead560fc94_org

Eva Olofsson, ordförande Kommunal Västerbotten.

– Det är mer lönsamt att vårda en bil än en människa. Detta problem har vi levt med i många år men någon gång måste det ändras och det är hög tid nu, säger Eva Olofsson, ordförande för Kommunal i Västerbotten.

Under nästa år ska samtliga kollektivavtal på Kommunals område omförhandlas. Förbundsordförande Annelie Nordström vill se krafttag mot lågavlönade kvinnoyrken. Och hon hoppas att LO gemensamt ställer upp för kvinnorna och att också arbetsgivarorganisationerna visa förändringsvilja.

– Det bästa tipset jag kan ge någon som vill höja sin lön är fortfarande att vara en man. Det är sorgligt nog den enskilt största faktorn för både lönesättning och arbetsvillkor i Sverige år 2015, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett uttalande.

Eva Olofsson påminner om att det inte bara är orättvisor i lönekuverten varje månad utan att detta också påverkar pensionen.

– Det spelar ingen roll om vi jobbar heltid i fyrtio års tid när vi ändå får betydligt mindre i pension är vad motsvarande manliga yrken får. Jag hoppas verkligen att kampanjen leder till att vi får ett bättre lönepåslag än vi tidigare har fått i den kommande avtalsrörelsen.