Aleksandra Kollontaj: världens första kvinnliga regeringsmedlem och ambassadör, central aktör i ryska revolutionen, feminist och författare av både skönlitteratur och politiska klassiker. Hennes vision om fri kärlek och ”den nya kvinnan” med rätt till sin sexualitet och sitt arbete provocerade.

Efter att ha stämplats som kontrarevolutionär blir hon Sovjetstatens sändebud i Stockholm 1930-1945. Extremt närvarande både i den manliga elitens rum och på offentlighetens scen, sprider kvinnofrigörelse i kvällstidningarna, förhandlar på toppnivå.

Det brukar sägas att hon är en gåta, att hennes självbiografi är full av tomrum kring hennes diplomatiska lojalitet till Stalins skräckvälde. Den snygga nyutgåvan har ett märkligt efterord signerat av förlaget som tycks be om ursäkt för Kollontaj, fast allt redan sagts i förordet av Madeleine Bengtsson, redaktör för Libertas.

För Jag har levt många liv är ett unikt historiskt dokument, ett, som Kollontaj själv beskrev sina dagböcker, ”värdefullt material och literarish vellskriven”. Ord om ett barns förkylning, rädslan som bara anas, breven från ”Er Lenin”: Man sugs in i 1900-talets katastrofer och hopp.

Ulrika Milles

bok

kollontajfakta

Jag har levt många liv

Aleksandra Kollontaj

Sjösala förlag