År 1981 var det nog som min arbetskamrat på lokaltidningen Nya Norrland fick en idé: Johanna, ska vi inte föreslå ett tema på kvinnodagen, lördagen den 8 mars?

Ja! Vi kom på att porträttera ett gäng invandrarkvinnor i Örnsköldsvik, där vi jobbade. Plus en intervju med Maj-Britt Theorin som råkade vara på besök i staden strax före det magiska datumet.

Vi fick tack och beröm från diverse chefer – vilken otroligt bra idé! Och en hel del gnäll och gnöl från diverse arbetskamrater, som tyckte att männen minsann försummades. Att den manliga delen av befolkningen då, liksom nu, kan anses ha 364 mansdagar om året glömdes liksom bort.
1981. Tanken att i medierna fokusera på kvinnor lite då och då var ny och ibland till och med kontroversiell.

1988. Jag var arbetsmiljöreporter på dåvarande Metallarbetaren. Varje år hade jag i uppdrag att ansvara för ett arbetsmiljönummer. Ett år sa min chef: Gör något om kvinnor.

Det blev ett bra nummer. Mycket beröm och en del gnäll från magsura människor som tyckte att vi försummade männen.
Vad har hänt sedan dess?

2015. Arbetet gör ett temanummer om kvinnor. Jag förutspår kanske lite beröm. Men nu för tiden finns ingen tidning som, med hedern i behåll, ignorerar Internationella kvinnodagen, 8 mars. Så hurraropen kommer nog inte att bedöva redaktionen. Klagomål? Knappast. Finns ingen mansgris som, med hedern i behåll, talar högt om sin missunnsamhet.

Vad har annars hänt på fronten sedan 1981 och 1988?

Invandrade kvinnor anses inte längre så exotiska som de var i Ångermanland 1981. Men de vore kanske värda ett temanummer?

Arbetsmiljöförbättringar sedan slutet på 80-talet? Jo, en del har nog blivit bättre. Men sjukskrivningarna ökar för kvinnor. Vi är mer sjuka än män. Det är Arbetets huvudstory i veckans nummer.

Vilka är orsakerna till att kvinnor är mer sjuka än män?

Arbetsmiljön – ja.

Ansvar för hem och barn – ja.

Oförmåga att acceptera sin situation – en provocerande förklaring. Men: nja.

Nästa år den 8 mars får ni hålla koll på tidningen Arbetet. Vi har nämligen ett absolut krav att hälften av alla i tidningen ska vara kvinnor. Det gäller både bilder och folk som uttalar sig i texterna. Nu räknar vi i varje nummer. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa!