Victoria Wickzén. Foto: Jonas Ekströmer

Victoria Wickzén. Foto: Jonas Ekströmer

Det första som möter kunderna är Viktoria Wickzéns breda leende.

– Välkommen, vad kan jag hjälpa dig med?

Två timmar senare har frågan upprepats ett tiotal gånger och det syns hur säljaren och assisterande butikschefen trivs.

I höstas fick Viktoria Wickzén möjligheten att vara med vid öppningen av The Body Shops nya butik i Västermalmsgallerian i Stockholm. Detta efter ett år som säljare i ett par andra butiker. Efter en u-sväng från veterinärprogrammet bestämde hon sig för att det var inom detaljhandeln hennes framtid låg. Sagt och gjort, studier inom service management påbörjades i Lund, och därefter gick hon raka vägen in i det brittiska detaljhandelsbolaget The Body Shop.

– Det bästa med jobbet är kontakten med människor och att ge dem råd och hjälp. Vi har kunder i alla åldrar även om de flesta förstås är kvinnor, säger Viktoria Wickzén.

Även personalstyrkan är dominerad av kvinnor, endast en man är anställd.

– Visst hade det varit kul med manliga kollegor, men utan att dra alla män över en kam är det inte så många som är intresserade av skönhetsprodukter. Därför är det nog svårt att locka män till oss.

En amerikanska kommer in och frågar efter en ansiktskräm. Det är medlemsdagar och just nu gäller erbjudandet tre för två.

Viktoria Wickzén tar lång tid på sig och visar runt bland sortimentet. Efter närmare en kvart går kunden nöjt ut med tre olika ansiktsprodukter.

– Att vara positiv och glad är det viktigaste om man vill jobba i butik. Det gäller också att inte vara för påträngande utan ge kunden en kort stund för sig själv innan man frågar om de behöver hjälp.
Viktoria Wickzén har gått flera sminkkurser och internutbildningar sedan hon började på The Body Shop.

– Det gäller att visa intresse och hänga på allt som finns. Snart ska jag gå en rekryteringskurs som egentligen bara är till för butikschefer.

Framtidsmålet är att fortsätta klättra inom företaget och få en plats på huvudkontoret i Stockholm.

– Jag är intresserad av smink och skönhet och jag står för våra produkter. Det skulle vara väldigt kul att få arbeta med inköp eller utbildning av säljare.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Viktoria Wickzén Ålder: 28. Bor: Stockholm. Utbildning: Kandidatexamen i service management. Började arbeta på The Body Shop: Hösten 2013. Lön: Cirka 25 000 kronor, inklusive ob och tillägg som assisterande butikschef. Arbetstid: 40 timmar i veckan. Om butikssäljare Antal anställda på Body Shop i Sverige: 261. (260 kvinnor och 1 man). Därutöver finns en del butiker som drivs som franchise och antal anställda i dessa finns ej siffror över. Lön: Snittlön inom detaljhandeln 23 000 kronor. Fackförbund: Handels, 154 000 medlemmar varav närmare två tredjedelar är kvinnor. Majoriteten av medlemmarna jobbar inom detaljhandeln. Framtidsutsikter: Sysselsättningen har legat still de senaste tio åren, med cirka 150 000 arbetare och 50 000 tjänstemän inom detaljhandeln. Handels spår att de närmsta åren bjuder på samma scenario. Källor: The Body Shop och Handels.