webbtopp-Aron-Lahti

I dag går 31 näringslivstoppar i DN till strids för det svenska vapenavtalet med Saudiarabien. I många andra fall hade det varit förståeligt att näringslivet står upp för handel, men i det här fallet går det inte att försvara.

I artikeln nämns inte militär utrustning över huvud taget, men det är en talande tystnad.

Argumenten som förs fram av Jacob Wallenberg, Cristina Stenbeck och de andra är att Sverige skulle få sämre renommé som handelsnation om vi avslutade avtalet om bland annat militär radarutrustning och stridssystem, förlåt, ”produkter och lösningar”, till en av världens mest repressiva diktaturer. Den som påpekar att det inte rör sig om vilken handel som helst göre sig icke besvär.

Om regeringen bestämmer sig för att låta avtalet förnyas är det illa nog, men från politiskt håll finns i alla fall en livlig debatt och ett kompakt tryck. Alla inblandade vet och känner att vi egentligen inte borde assistera stater som systematiskt förtrycker sin befolkning.

Men här är ett gäng som lever i en annan värld. De har inte känt pressen eller tagit åt sig det minsta av protesterna. Inte på nära håll.

Deras huvudnummer är att handeln behövs för att göra Saudiarabien till ett bättre land: nåväl. Den 9 februari sade Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson i en debatt i SVT:s Agenda med miljöpartiets Valter Mutt att avtalet borde förlängas eftersom ”inget förändrats” i landet sedan avtalet tecknades 2005. Men ja, om näringslivsvänliga debattörer nu vill argumentera med luft, och mot varandra, så är det synd att klaga.

Men oavsett hur stringenta DN-debattörernas argument hade varit så har de inte, på allvar, förstått vilken sorts land Saudiarabien är.

Den saudiske bloggaren Raif Badawi dömdes till tusen piskrapp och tio års fängelse, eller halshuggning, för sitt folkrättsliga engagemang. Vill Volvo-ordföranden Carl-Henrik Svanberg besöka landet och från publikplats protestera när domen verkställs?

I oktober 2013 anordnades en demonstration där ett 60-tal kvinnor trotsade det stränga förbudet mot att köra bil. Vill SEB:s vd Annika Falkengren ha ett ”möte mellan människor”, som de skriver, med dessa oerhört modiga aktivister?

Nej, det är de så klart inte intresserade av. En annan sak som de garanterat inte kommer att göra är att skämmas. Men det borde de, om så hela vägen till banken.