Flygstrejkens parter kommer nu, klockan 13, att sätta sig vid förhandlingsbordet under ledning av den norske statlige medlaren Nils Dalseide. Fackförbundet Parat, arbetsgivarorganisationen NHO Luftfart, Norwegian samt Norwegians pilotförening kommer att närvara på mötet.

Ordföranden för Norwegians pilotförening Halvor Vatnar säger i ett pressmeddelande att det inte finns någon tidsfrist för förhandlingarna.

– Vi anser att det är dags att hitta en lösning på konflikten med tanke på alla passagerare som inte kommer dit de ska och vi förväntar oss att kunna diskutera de viktigaste frågorna som såhär långt i konflikten inte tagits upp på allvar, säger han.

Medlaren Nils Dalseide vill inte spekulera i mötets innehåll utan säger till NRK att det enda säkra är att parterna ska mötas. Norwegian går till förhandlingarna med förhoppningen att konflikten ska lösas, men inställningen till piloternas huvudkrav är densamma.

– Vi kan inte mötas om att de ska ha kollektivavtal direkt med moderbolaget, de är anställda av NAN och där har de kollektivavtal och marknadsmässiga löner och villkor. Där står vi fast, säger Norwegians svenska informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Några strejkande piloter som NRK talat med säger sig ha mer förtroende för Norwegians vd Bjørn Kjos än för fackförbundet Parat. Piloterna menar att det inte finns rum för skeptiska röster och att facket tar höga risker.

– Det är inte bara oss piloter det går ut över, om det hela går över styr så ryker långt fler jobb, säger en av piloterna som vill vara anonym.

Samtidigt får de strejkande piloterna eldunderstöd. Den internationella paraplyorganisationen IFALPA har gått ut med ett brev och bett sina medlemmar att inte ställa upp när Norwegian hyr in plan och personal för att hålla i gång rutter.

– Norwegian kan säga vad de vill, men vi anser att detta är glasklart strejkbryteri som vi kommer att använda alla möjligheter att stoppa, säger Norsk Flygerforbunds ordförande Petter Førde till Aftonposten.

Bakgrunden till konflikten är att fackförbundet Parat kräver att Norwegians piloter får ett kollektivavtal direkt med moderbolaget Norwegian Air Shuttle (NAS) i stället för med det dotterbolag, NAN, där de är anställda.

Inför dagens förhandlingar lyfter även Norwegians pilotförening fram två andra krav. Piloterna kräver samma avtal i hela Skandinavien och samma karriärmöjligheter inom hela bolaget, det vill säga att kunna söka ett nytt jobb i ett annat land utan att drabbas av ändrade förutsättningar.

 

Läs också:

Detta har hänt

• I lördags gick 70 piloter ut i strejk. • I onsdags gick ytterligare 650 piloter ut i strejk. Samtidigt permitterade flygbolaget 800 kabinanställda som får stanna hemma utan lön. • Sedan i onsdags har det flesta av flygningarna inom Skandinavien ställts in. Sammanlagt drabbas 35 000 resenärer varje dag. • I torsdags tillkännagav Norwegian att piloterna delas upp i tre dotterbolag, ett vardera för Norge, Sverige och Danmark. • Danska serviceförbundet varslar om sympatistrejk för sina 3 000 medlemmar.