Världens rikaste: Bill Gates äger 700 miljarder kronor. Foot: Geert Vanden Wijngaert

Världens rikaste: Bill Gates äger 700 miljarder kronor. Foto: Geert Vanden Wijngaert

 

En svensk undersköterska skulle behöva jobba cirka 291 666 år för att spara ihop en förmögenhet i nivå med Bill Gates som toppar årets lista från Forbes om vilka som är rikast i världen.

För andra året i rad toppar Bill Gates, med en förmögenhet på 700 miljarder kronor, Forbes lista över världens rikaste. För en undersköterska som tjänar 20 000 i månaden skulle det ta mer än 291 666 år att spara ihop till en sådan förmögenhet och då skulle hen inte betala skatt eller ha några andra utgifter.

– Det är märkligt. I stället för att de skäms över sina höga löner har det blivit fint att tjäna mycket. Det är som att man glömt bort att det är någon annan som jobbat ihop sådana löner, säger LO-ekonomen Jeanette Bergström som under flera år gjort rapporter om hur många industriarbetarlöner som krävs för att nå upp till den svenska maktelitens löner.

Inkomstskillnaderna i världen ökar nu igen efter att ha stannat upp ett tag under finanskrisen. Hon ser problem med det.

– En maktelit med höga inkomster förstår inte villkoren för undersköterskor som har svårt att få sin ekonomi att gå ihop. Sen kan det bli problem med lönebildningen då en Swedbankdirektör för en lönehöjning på fem miljoner per år samtidigt som en handelsanställd får drygt två kronor mer i timmen, säger Jeanette Bergström.

På andra plats på Forbes lista ligger den mexikanske IT-miljardären Carlos Slim med en förmögenhet på 680 miljarder kronor. Under många år har han legat högst på listan, men förra året blev han omsprungen av Bill Gates.

Den förste svensken på listan är H&M-chefen Stefan Persson på 28:e plats, med en förmögenhet på nästan 220 miljarder kronor.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, som tidigare var en av världens rikaste, ligger numera på plats 497. Då ekonomitidningen Bloomberg listar världens rikaste brukar han hamna högt upp. Det beror på att de betraktar honom som ägare av Ikea trots att företaget i formell mening ägs av en stiftelse.

Svenskar på Forbes lista

riktabell