I dag drabbas över 35 000 resenärer när flygbolaget Norwegian ställer in all inrikestrafik i Sverige, Norge och Danmark. Norwegian ser sig om efter annan personal att hyra in vilket får det norska facket att se rött.

De inställda flighterna är en direkt följd av att samtliga 700 piloter som är anställda i det norska dotterbolaget NAN tas ut i strejk samtidigt som Norwegian tvingar 800 kabinanställda att stanna hemma utan lön.

Inga nyheter om läget mellan parterna har kommit ut under natten, men läget i går kväll var helt låst.

Enligt den norska nyhetsbyrån NTB har strejkande piloter – både norska och svenska – under krisen blivit uppringda för att lockas över till ett bemanningsbolag.

– Det stämmer inte alls med verkligheten, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef vid Norwegian.

För varje flygplan som inte lyfter ökar kostnaderna dramatiskt för det redan krisande Norwegian. Enligt Jacob Pedersen, analytiker på danska Sydbank, handlar det troligen om tiotals miljoner varje dag som planen står stilla.

Hur länge bolaget klarar av strejken, rent ekonomiskt, är osäkert.

– Vi får ta en dag i taget och se vad vi behöver göra för att rädda företaget, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

 

Långdistanstrafiken kommer inte att påverkas. På andra håll försöker Norwegian ersätta egna flygplan med inhyrda plan och besättningar. Det norska fackförbundet Parat förväntar sig att internationella fackförbund reagerar.

– Det här är lika förkastligt och omoraliskt i resten av världen som hos oss, säger ordföranden Hans-Erik Skjaeggestad till NTB.

Konkurrenten SAS har märkt ett ökat tryck i biljettförsäljningen de senaste dagarna, men hade i går kväll inga planer på att fylla tomrummet efter Norwegians inställda flyg.

 

Norwegianstrejken

Fackförbundet Parat kräver att Norwegians piloter får ett kollektivavtal direkt med moderbolaget Norwegian Air Shuttle, NAS, i stället för med dotterbolaget Norwegian Air Norway, där de är anställda. I lördags togs 70 piloter ut i strejk. I dag utökas konflikten betydligt, med samtliga skandinaviska piloter. Samtidigt permitteras 800 kabinanställda. Norwegian är Skandinaviens tredje största flygbolag med cirka 4 500 medarbetare. Norwegiankoncernen består av moderbolaget NAS och hel- och delägda dotterbolag i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Irland och Singapore. Samtliga skandinaviska piloter är anställda av det norska dotterbolaget Norwegian Air Norway (NAN). Källa: Norwegian