Pilotstrejken i Norwegians dotterbolag fortsätter. Företagets ledning har under dagen tagit initiativ till diskussioner med fackförbunden Parat och Norwegian Pilot Union. Detta gjordes även under måndagen, men fackförbunden valde att inte komma till mötet.

– De vill bara diskutera och inte förhandla. Att de bjuder in är lite av ett spel för galleriet, säger Hans-Erik Skjæggerud, ordförande för Parat.

Norwegian säger  sig vara oförstående till Parats inställning och menar att piloternas krav på att få till ett kollektivavtal med moderbolaget, i stället för med dotterbolaget Norwegian Air Norway (NAN), inte är möjligt.

– Man kan inte ha kollektivavtal i ett bolag man inte är anställd hos, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef vid Norwegian.

Men enligt Hans-Erik Skjæggerud är detta just pudelns kärna. Det är fullt möjligt och moderbolaget (NAS) är enligt honom den verkliga arbetsgivaren.

– De vill organisera sig bort från avtalet vilket kommer att medföra otrygghet för de anställda, säger han.

Ord står mot ord även i andra kritiska frågor som pensioner, försäkringar och schemaläggning.

– Piloterna vill vara med och styra hur företaget ska skötas, men det kan bara ledningen göra, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

– Vi diskuterar gärna pensioner och försäkringar så att man kan få ner kostnaderna, men vi måste trygga jobben, säger Hans-Erik Skjæggerud.

Kaos för Norwegians resenärer i Sverige, Norge och Danmark väntas om landets piloter gör allvar av sitt hot att ansluta i sympatistrejk i morgon kväll.

– I princip alla piloter som normalt sett flyger utifrån Arlanda för Norwegian kommer då att vara i strejk, säger Martin Lindgren, ordförande vid Svensk Pilotförening.

Under måndagen satt bolagets styrelse i ett extrainkallat styrelsemöte som varade i sex timmar. Spekulationer om att NAN skulle försättas i konkurs cirkulerade, men tillbakavisades av styrelseordförande Bjørn Kise efter mötet.

Ett 70-tal norska piloter strejkar sedan i lördags i strid för ett kollektivavtal och i morgon tas samtliga piloter i bolaget, cirka 700, ut i strejk.