Flygbolaget Norwegian permitterar 800 kabinanställda från onsdag morgon om inte konflikten med piloterna har lösts innan dess.

– Blir det en stor strejk där flera hundra piloter strejkar kommer vi att behöva permittera kabinpersonal också, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef vid Norwegian.

Personalen får då stanna hemma utan lön. Men enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson handlar det inte om att försöka pressa piloterna till att avbryta sin strejk.

– Det är jättetråkigt och de här ska vara ett team men alla kollegor straffas, säger hon.

Svenska kabinanställda kommer inte att beröras eftersom de är anställda av Proffice. Av de 800 som eventuellt drabbas finns enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson både norsk och dansk personal.

Marit Lindén, ordföranden för det norska kabinfacket som är en del av fackförbundet Parat, säger till norska E24 att deras medlemmar står bakom piloternas strejk. Flygbolaget har mellan 1200 och 1300 kabinanställda i Norge.

Enligt Norwegian kommer konflikten som bryter ut imorgon, onsdag, att få stora konsekvenser för inrikesresorna, 75 procent av dessa beräknas ställas in. Utlandstrafiken kommer inte att drabbas lika hårt, bedömer flygbolaget.