Ingen släpptes fram till gruvan medan branden pågick. Foto: Henrik Hansson

Ingen släpptes fram till gruvan medan branden pågick. Foto: Henrik Hansson

 

Branden i Garpenbergsgruvan släcktes underifrån. Bilden just nu är att alla är evakuerade och att ingen är skadad.

– Brand i en gruva är något av det allvarligaste som kan hända i vår bransch. Nu är vi tacksamma att räddningsarbetet gått relativt fort och att vi inte har några rapporter om skadade. Enligt de uppgifter vi har så har det gått väldigt bra, säger Marcela Sylvander, pressansvarig hos gruvbolaget Boliden.

Branden upptäcktes strax före klockan nio. Daniel Lundin är brandingenjör hos räddningstjänsten och han är på plats vid gruvan i Garpenberg.

Han berättar att åtta brandmän tog en gruvhiss till en nivå under branden, där det fanns en brandbil, som de använde för att ta sig till branden underifrån. Tanken bakom ett sådant agerande är att slippa röken, som är varm och stiger uppåt.

Brandmännen kom fram till branden klockan 10.10 och när de väl var där tog det fem minuter att släcka den, enligt räddningstjänstens Daniel Lundin.

Branden ägde rum på 826 meters djup i en container stor som ett lastbilsflak och det var plast som brann. De åtta brandmännen åkte ner till 910 meters djup för att därifrån ta sig till brandplatsen.

– Nu är alla ute ur gruvan och röken ska ventileras ut. Arbetet kan återupptas när det är rökfritt, men det vet jag inte när det kan bli av, säger räddningstjänstens Daniel Lundin.