Arbetets museum. Foto: Pontus Lundahl

Arbetets museum. Foto: Pontus Lundahl

De anställda i kaféet på Arbetets museum saknar kollektivavtal. Det fackägda museet kräver nu att avtal tecknas.

Arbetets museum i Norrköping samägs bland annat av LO, TCO och ABF genom en gemensam stiftelse. Museet skildrar arbetslivets villkor, men man har missat villkoren för de anställda på museets kafé, berättar tidningen Hotellrevyn.

Det är de anställda på Café Strykjärnet, som sedan 2010 hyr en del av museets lokaler, som inte har kollektivavtal. Det är något som varken ägarstiftelsens ordförande eller museichefen Niklas Cserhalmi känt till.

– Jag är mycket förvånad. Jag har ingen aning om hur vi missade det för fem år sedan när vi tecknade kontraktet, något måste ha brustit. Det är omöjligt för oss med samarbeten där det saknas kollektivavtal. Det är jättebra att det uppdagades, säger han till Hotellrevyn.

Kaféets ägare Judy Lundgren säger till tidningen att hon nu kommer nu att kontakta Hotell- och restaurangfacket för att ordna ett kollektivavtal.