Fack- och dagstidningar är till för att rapportera vad som händer i Sverige och världen. Men vad är det som avgör vilka nyheter som ska publiceras? Om detta handlar den förre fackförbundstidningsreportern Björn Wibergs roman Cirkelns skugga.

I boken får vi möta den samvetsgranne men också kärlekskranke reportern Leo Hask som arbetar på fackförbundet NAIS facktidning Mitt fack. Där tampas han såväl med sitt förbunds ledning, som med en medlem – Nadja, en kvinna ute i provinsen som han intervjuar och förälskar sig i.

Tidningen som Hask jobbar för förväntas framföra fackförbundets åsikter och syn på världen. När den stora skandalen – ett fylleslag inom fackstyrelsen – inträffar ställs tidningen inför dilemmat: skriva eller inte.

Till denna skönlitterära debut verkar det ha gjorts en grundlig research i såväl själsliv som i arbetet på en facktidningsredaktion – och det är inte bara upplyftande saker som kommer fram.

David Ericsson

nyckelroman?

cirkelnskugga

Cirkelns skugga

Björn Wiberg

Vulkan förlag