Ryanair vägrar teckna kollektivavtal på Kastrup i Köpenhamn. Nu ger några av de nordiska LO-förbunden sitt stöd till de danska facken och fallet är uppe i den danska Arbetsdomstolen.

När Ryanair upprättar bas på Kastrups flygplats i Köpenhamn vägras anställda sjuklön och betald semester. Om bara en månad är planen att Ryanair ska börja flyga, men ännu finns inget kollektivavtal för de anställda.

På torsdagen togs fallet upp i den danska Arbetsdomstolen, Arbejdsretten. Flera hundra personer demonstrerade utanför domstolen mot Ryanairs planer. Arbejdsretten ska besluta om det danska Serviceförbundet har rätt att varsla om konflikt eller om Ryanair tillåts flyga med irländskt avtal från Kastrup.

magnuspetterssonfastighets– Det här blir ett jättebekymmer på sikt om Ryanair får rätt att bedriva verksamhet i Danmark utan att teckna kollektivavtal. Det leder till en låglönespiral nedåt, säger Magnus Pettersson, ordförande i Fastighets liksom ordförande i SUN – de nordiska fackförbunden i service och tjänstebranschen.

Inför torsdagens sejour i Arbejdsretten gav SUN ett stöduttalande för de danska fackens krav på kollektivavtal där de kräver att Ryanair accepterar den danska modellen.

Förra veckan träffades partnerna, men enligt danska tidningen Politiken, vägrade då Ryanairs ledning att titta på utskrifter av kollektivavtal.

Arbejdsretten i Köpenhamn kom inte med något utlåtande på torsdagen utan hänvisar till ett nytt möte 26 mars.