Medlem i IF Metall likställde personer från Mellanöstern med kannibaler. Det fick facket att se rött. Nu utesluts han ur förbundet.

För första gången sedan IF Metall bildades 2006 har en medlem som uttryckt sig rasistiskt uteslutits. Strax före jul beslutade förbundsstyrelsen att utesluta honom från förbundet, något som både Vimmerby tidning och Dagens Arbete har rapporterat om.

Medlemmen ska bland annat ha likställt personer från Mellanöstern med kannibaler och huvudjägare, uttalanden som förbundet inte anser går ihop med dess värderingar och stadgar.

Till Dagens Arbete säger Glenn Abrahamsson, ombudsman på IF Metalls organisationsenhet:

– När vi träffades förde han ett resonemang om att vi inte kan ta emot invandrare som har en helt annan kultur än svenskar. Han sa att de är mer våldsbenägna, stökiga och har en annan kvinnosyn. Han stod också fast vid sina tidigare uttalanden.