Lantbrukare har omkommit vid två liknande olyckor där en foderblandare från samma märke och tillverkare varit inblandade. Nu har en åklagare inlett en förundersökning mot den danske tillverkaren GEA/Mullerup.

– Polisen har hållit de första inledande förhören. Det ligger nu på mitt bord igen och jag kommer att ta ställning till hur vi ska hantera ärendet framgent, säger åklagare Maria Johansson till tidningen ATL.

Det är hon som leder förundersökningen efter den senaste dödsolyckan som skedde i dalsländska Färgelanda i höstas.

Lantbrukaren befann sig inuti foderblandaren när den startade. Utanför Gislaved 2011 gick foderblandaren i gång när lantbrukaren höll på med service av maskinen.

Flera allvarliga brister uppdagades vid Gislavedsolyckan, bland annat saknades ett enkelt sätt att bryta strömmen till alla maskinens delar. Efter den olyckan lovade tillverkaren att samtliga installerade liknande maskiner vid 80 gårdar i Sverige skulle kontrolleras, skriver ATL.

Enligt Arbetsmiljöverket har detta inte gjorts på maskinen vid den senare olyckan.

GEA/Mullerup hävdar att man inte har ansvar för olyckorna eftersom även andra installatörer är inblandade. GEA/Mullerup anser sig endast ha ansvar för själva foderblandaren.