Felicia Adeström, Malin Pettersson och Elin Stenberg stylar världseliten under skid-vm. Foto: Anders Wiklund

Felicia Adeström, Malin Pettersson och Elin Stenberg stylar världseliten under skid-vm. Foto: Anders Wiklund

De kallar det för ett drömuppdrag. Elever vid Praktiska Gymnasiet i Falun har i uppdrag att styla världseliten under skid-VM. Inför varje medaljceremoni ska skidstjärnornas make-up och hår fixas.

Det är inte vilket uppdrag som helst. Elever vid Praktiska Gymnasiet i Falun och i Nacka har i uppdrag att piffa till skidstjärnorna under VM som pågår fram till söndag.

– Vi fick frågan i höstas och självklart sa vi ja. Det är bra för eleverna att få denna erfarenhet att skriva in på deras cv. De har lärare med sig som stöd men de är väldigt självgående och duktiga, säger Carolina Browall, rektor vid Praktiska Gymnasiet i Falun.

Nio elever från Falun och fem elever från Nackas hantverksgymnasium deltar under skid-VM. All styling sker i Rådhuset, intill Medal Plaza, och medaljceremonierna direktsänds inför 500 miljoner tv-tittare.

– Det är jättekul men lite småstressigt. Vi har fem minuter på oss att lägga make-up innan ceremonin. Det blir ingen partysminkning, mer bas med puder, säger Felicia Adeström, 17.

På tisdagskvällen stod Charlotte Kalla högst upp på prispallen efter sitt fantastiska lopp i 10 kilometer fristil.

– Tyvärr fick vi inte sminka henne för hon var redan fixad av hennes eget team. Jag fick istället sätta make-up på fransyskan Anouk Faivre Picon som kom femma. Jag gjorde det på mitt sätt och hon blev glad, säger Felicia Adeström som ägnar sportlovet åt skid-VM.

– Vi fick välja själva om vi ville göra detta och det är jättekul att ha fått den här chansen.

Elin Stenberg, 20, som går sista året på hantverksprogrammet med inriktning frisör är också hon väldigt glad över veckans jobb.

– Jag fick fixa håret på Maria Rydqvist som kom fyra. Hon skulle iväg på en intervju så jag hade några minuter på mig att borsta håret, ta fram locktången och tupera och spreja.

Uppdraget innebär att tv-tittare världen över kan se resultatet av elevernas jobb. Men det skrämmer inte tjejerna.

– Det är en stor grej att få göra och en jättebra merit, säger Malin Pettersson, 21.

Fakta

Praktiska Gymnasiet driver idag 35 gymnasieskolor från
 Luleå i norr till Ystad i söder. Företaget, Praktiska Sverige AB, har under flera år utvecklat en modell för lärlingsutbildningar och har som 
ambition att fortsätta leda utvecklingen av utbildningar som möter arbetsmarknadens krav.