Jessica Davenius kan vittna om hur staplade visstidsanställningar påverkar medlemmarna: panikångest och sammanbrott. Foto: Janerik Henriksson

Jessica Davenius kan vittna om hur staplade visstidsanställningar påverkar medlemmarna: panikångest och sammanbrott. Foto: Janerik Henriksson

 

Denna månad har hon tagit plats i Handels förbundsstyrelse. Jessica Davenius, 25, är ny ungdomsrepresentant och på hennes agenda står framförallt otrygga anställningar och ­rätten till heltid.

Till slut tröttnade hon. Ilskan rann över och engagemanget för facket växte. Nu, några år senare, är hon vice ordförande för den lokala klubben på Ica Maxi i Råå, Helsingborg, och hon har fått uppdraget att representera alla unga i Handels förbundsstyrelse.

– Det är med stor ära jag ska lyfta våra frågor. I Handels har vi en ungdomsaspekt på alla beslut eftersom vi har ett så stort antal medlemmar som är under 30 år. Ungdomsarbetet är integrerat i hela verksamheten, vi har inte gjort som till exempel Elektrikerna som har startat ett ungdomsförbund, säger Jessica Davenius.

Hon är på besök i Stockholm för ett första möte med förbundsstyrelsen och har precis checkat ut från ett hotell i närheten av förbundskontoret. Medan hon dricker ur en kopp vaniljlatte berättar hon om missförhållanden hon sett under sina sju år inom detaljhandeln.

– Det är inte alls hälsosamt att stapla visstidsanställningar, tänk dig själv om du inte kan planera din ekonomi eller fritid. Anställda mår väldigt dåligt, med panikångest och sammanbrott.

Den lokala klubben på hennes arbetsplats har drivit igenom ett förändringsarbete som gett goda resultat.

– Vi har en fantastisk chef och arbetsplats i dag, det är stor skillnad jämfört med för några år sedan, säger Jessica Davenius.

En till tre dagar i veckan sköter hon sitt förtroendeuppdrag, övriga dagar arbetar hon i butiken, bland annat i kassan eller i informationsdesken.

– Det är viktigt att vara närvarande på golvet. Jag ser stora möjligheter att förändra på min arbetsplats och jag gillar också att hålla utbildningar om facket i samhället.

I december medverkade hon vid den fackliga internationalen UNI:s världskongress i Sydafrika. Inför 2 000 åskådare föreläste hon om Handels arbete med ungdomsfrågor. Jessica Davenius berättar att hon blir lika chockad varje gång när hon inser hur långt Sverige kommit i arbetsmarknadsfrågor jämfört med många andra länder.

Intresset för internationella perspektiv väcktes under en folkhögskoleutbildning om global förändring. Detta engagemang är något hon önskar fortsätta med i framtiden. Men främst väntar förberedelser inför Handels kongress 2016. Och hon hoppas att frågan om trygga jobb lyfts ännu mer under kommande år.

– Sverige får fortfarande kritik från FN om hur vi utnyttjar visstidsanställningar. Det är verkligen inte okej att inte veta om man har kvar sitt jobb i morgon.

Jessica Davenius på väg från möte med förbundsstyrelsen. Foto: Janerik Henriksson

Jessica Davenius på väg från möte med förbundsstyrelsen. Foto: Janerik Henriksson

Jessica Davenius

Aktuell: Ny ungdomsrepresen­tant i Handels förbundsstyrelse. Ålder: 25. Bor: Helsingborg. Utbildning: Folkhögskoleutbildning om global förändring. Tidigare uppdrag: Ledamot i Handels ­centrala ungdomskommitté. Är fortfarande förtroendevald i den lokala klubben på Ica Maxi i Råå.