I Växjö stoppades tantstatyn av kommunens kultur- och fritidsnämnd. Nu har LO gett sig in i debatten. Vice ordförande Tobias Baudin poserar med en röd handväska för att markera mot främlingsfientlighet.

BAUDINDen 13 april 1985 höll Nordiska rikspartiet en demonstration i Växjö. Fotografen Hans Runesson var på plats och han fångade en bild av en arg kvinna, vars familj suttit i Auschwitz, som försökte schasa iväg nazister med sin handväska.

Fotot utsågs till årets bild 1985 och blev vida känt för allmänheten. Några år senare utsågs den till århundradets nyhetsbild av tidningen Vi och Svensk fotohistorisk förening.

I nära samarbete med fotografen Hans Runesson har  konstnären Susanna Arwin skapat en två meter hög lerstaty av damen med handväskan. I medierna omnämns den numera som tantstatyn, trots att kvinnan med handväskan endast var 38 år gammal då bilden togs av henne.

Men Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och frtidsnämnden i Växjö, har vägrat ge plats åt statyn i staden, med motiveringen att det är fel att möta oliktänkande med ett tillhygge och att kvinnan kunde ha slagits med ord istället.Upprop för statyn har dragits igång i Växjö, men också på andra platser i landet. Bland annat har Sollentuna kommun visat intresse för att köpa statyn.Tobias Baudin, vice ordförande i LO, twittrade på torsdagen ut en bild av sig själv med en röd handväska. Bilden spreds snabbt i sociala medier.– Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma människor som säger ifrån mot rasism, nazism och fascism. Damen med handväskan är en symbol för detta, säger han.Tobias Baudin har ingen favoritplats var han helst vill se statyn, men anser att den bör föras upp.

– Alla människor är lika mycket värda. När vi uttalar oss kritiskt mot exempelvis SD möts vi av många mörka krafter och människor blir räddare att säga ifrån. Vi måste säga ifrån, särskilt när främlingsfientligheten vinner terräng i Sverige.