Varje timme startar en brand på en svensk arbetsplats, enligt . En ny brandutbildning ska nu göra alla handelsanställda bättre förberedda om det börjar brinna på jobbet.

Varje dag brinner det på någon arbetsplats inom handeln i Sverige. Nu ska personalen få kunskap för att hantera bränder. Handels arbetsmiljökommitté har tillsammans med Prevent och Brandskyddsföreningen tagit fram en webbutbildning i brandsäkerhet för alla anställda.

Utbildningen, som kan göras både på dator och surfplatta, är gratis och tar 40 minuter att gå igenom. Dessutom finns en repetitionsdel som tar 15 minuter för den som behöver fräscha upp sina kunskaper.

– Det är bra att vi hittat nya sätt att utbilda i brandsäkerhet. Förr kom brandmästaren var tionde år och hade en genomgång, och sedan fick deltagarna gå ut och släcka en brand. Inget fel i det, men nu har vi en utbildning som är tillgänglig hela tiden, säger Jouni Ketola, ombudsman på Unionen, i ett pressmeddelande.

Den som genomgår utbildningen får lära sig bland annat hur bränder uppstår och kan förebyggas, hur man använder brandskyddsutrustning och hur man ska göra om det börjar brinna.

Handels arbetsmiljöombudsman Krister Colde är positiv till den nya utbildningen.

– Utbildningen är lätt att ta till sig bland annat tack vare många instruerande filmer. Jag kommer förstås att rekommendera alla mina medlemmar att gå den. Det är väl investerade 40 minuter, säger han.