Dubbla svar om rätten att strejka
Svenskt Näringsliv tycker inte att strejkrätten ska vara skyddad enligt nuvarande ILO–konventioner.
– Det har den aldrig varit. Vi tycker det är viktigt att det inte tolkas in i konventionerna saker som faktiskt inte står där, säger Svenskt Näringslivs arbetsrättsjurist Niklas Beckman.

Niklas Beckman.
Svenskt Näringsliv är en del av arbetsgivargruppen inom ILO som vägrar gå med på att strejkrätten ska anses vara skyddad enligt ILO:s konvention 87.
Oscar Eneroth, LO:s företrädare i den svenska ILO–kommittén, är mycket kritisk till Svenskt Näringslivs agerande.
– På hemmaplan säger de sig stöda den svenska modellen där strejkrätten ingår. Men i ILO vill de avskaffa skyddet för strejkrätten. Det är anmärkningsvärt, säger han.
Nicklas Beckman är ledamot för Svenskt Näringsliv i den svenska ILO–kommittén. Han tycker inte att Svenskt Näringsliv agerar dubbelt.
– I Sverige är strejkrätten skyddad enligt grundlagen. Det är vi inte emot. Strejkrätten regleras dock inte i någon av ILO:s konventioner, den regleras i lagar i varje enskilt land, som i Sverige.
På frågan om ILO då alls behövs, eftersom allt det som står i konventionerna i så fall också kan regleras i varje lands lagar, svarar Niklas Beckman undvikande.
– Det viktiga är att ILO:s konventioner inte utnyttjas till att tolka in i texterna vad som inte står där. ILO:s expertkommitté har överskridit sitt mandat. Det är viktigt att beslutsordningen inom ILO följs.
Ka.se har tidigare skrivit om världsfackets kampanjdag den 18 februari till stöd för strejkrätten. Bakgrunden är en tvist inom FN–organet ILO om tolkningen av konvention 87, den ger arbetstagare rätt att organisera sig fackligt och facken rätt att förhandla.
Konventionen antogs av ILO 1948. Med tiden har strejkrätten tolkats in som en del av denna föreningsrätt, utan att den nämns i texten, vilket arbetsgivarna inom ILO aldrig har accepterat.
Konflikten ställdes på sin spets för tre år sedan när fack, arbetsgivare och regeringar i ILO:s övervaknings– och granskningsorgan inte kunde enas om vilka länder som skulle granskas eller slutsatsen att flera länder brutit mot konvention 87 för brott mot strejkrätten.
Niklas Beckman är orolig för ILO:s framtid om arbetsgivarna körs över i denna fråga av facken och regeringarna.
– Redan nu har organisationen svårt att få stater att anta ILO:s konventioner. Det blir inte lättare om konventionerna tolkas annorlunda än vad som står i texten. Strejkrätten är inte nämnd i konvention 87.
Enligt honom anser Svenskt Näringsliv att detta i första hand är en fråga om hur konventionerna ska tolkas. Men det handlar även om synen på rätten att strejka.
– ILO:s expertkommitté har en alltför långgående syn i sin tolkning av strejkrätten, vilket också är ett problem, säger Niklas Beckman.