Alakoski-webbkronika

Helt enkelt dags nu. Vi ska ha ett arbetarmuseum i Hufvudstaden. Ett stort ett. Brett, och minst tio våningar. I alla fall om vi ska synliggöra en promille av de arbetare som sytt, murat, svetsat, svarvat, tvättat, skurat. Kört bussar, lagat spårvagnar, städat garage och skolor. Skött djur och golfbanor. Lagt asfalt, röjt snö, skött gamla, unga och ALS-patienter. Borrat. Sågat. Skeppat, lagrat. Klättrat högt, krupit. Målat, skrapat, hantlangat. Tröstat dagisungar. Kokerskans vardag, elkillens, vaktmästarens, traktorförarens, ekonomibiträdets och våra moderna bemanningsanställdas liv ska skildras. Men om IF Metalls 118 åriga historia också ska få plats tror att vi behöver ett helt kvarter.

Ni hajar. Mäktigt mycket finns att visa och berätta. Lära, och lära ut. Och vi, folket, är många och vår historia ligger i vårt intresse. Vi är dessutom åtskilliga som skulle få ro i själen om arbetarkonsten, som stuvats undan från offentligheten de senaste åren skulle hitta ett nytt hem, en värdig plats att avsluta sina dagar på.

Det finns småmuseer här och där, som skildrar både arbete, arbetets historia, och arbetare. Men hallå Stockholm? Vilka vara slavarna som bar stenen till stadshuset? Vem tillverkar nobelserviserna?
Arbejdermuseet i Köpenhamn skildrar dagslivet från de köpenhamnska arbetarna under de senaste 150 åren. Det ligger mitt i Köpenhamn och innefattar även ett Børnenes Arbejdermuseum. Museet har stängt ungefär tre dagar om året. Hallå Stockholm!

Tammerfors är den finländska textil­industrins huvudstad. Här verkade som bäst tiotals bomulls-, linne-, ylle- och trikåfabriker. Mitt i staden ligger nu Arbetarmuseet Werstas i Finlaysons område. Utställningsytan är 2 000 kvadratmeter. Det finska undervisningsministeriet har utsett Werstas till ett riksomfattande specialmuseum för socialhistoria och arbetsliv. Museet­ deltar aktivt i det internationella samarbetet kring institutioner som värnar om arbetartraditioner.

Jag har såklart varit där också, lyssnat på dånet från linnefabriken, spanat in industrimaskiner och miljoner föremål och fotografier som beskriver fabrikshistorien. På Werstas vaknar de forna arbetarna till liv på film med kända tammerforsiska skådespelare. Hallå Stockholm!

Hamnarbetarnas historia?

K A Almgrens sidenväveri?

Tunnelbanearbetarna?

Barnängsfabriken?

På Stockholms arbetarmuseum baseras två våningar på Yvonne Hirdmans Vi bygger landet; händelser, idéer, organisationer, personer, motgångar och förödmjukelser, strider och segrar.

En våning med 12–8 timmars arbetsdag.

En hel våning går såklart åt till arbetarrörelsens kvinnohistoria.

Och en till arbetarförfattarna, och en till konstnärerna.

Såklart visas även blåställ, svartställ, hättor och vita förkläden.

Omvärld och utblickar.

Berättelsen om arbetsplatsolyckorna!

På våning nio finns det givetvis en interaktiv möjlighet för besökarna att utforska sin egen klassbakgrund. Och så klart finns det även utklädningsrum och rollspel för ungarna. Hallå snälla rara! Anmäler mig härmed till styrelsen och väntar med spänning på kallelse till första styrelsemötet.