Mari Seger öppnade ­närbutik – men blev rånad två ­gånger. Foto: Pernilla Wahlman

Mari Seger öppnade ­närbutik – men blev rånad två ­gånger. Foto: Pernilla Wahlman

 

Hon blev bestulen på sin dröm. Mari Seger köpte en närbutik i Gävle, men så skedde det ofattbara. Inom loppet av två veckor rånades hon två gånger.

I början av 2013 satte Mari Seger sina planer i verket. Hon gick från att vara husmor på en skola till att driva en närbutik. Glädjen var stor, hon som var så social skulle älska att driva eget.

Ett år senare raserades drömmen. En kväll när hon stod med sin revisor i butiken kom en man med rånarluva in och hotade dem med en kökskniv.

– Jag var helt chockad. Man blir som en docka och gör som de säger. Under hot tog han dagskassan och det som fanns i kassaskåpet, säger Mari Seger.

Efter rånet kunde hon inte göra annat än hålla öppet för att få in pengar för att täcka alla utgifter.

– Varje dag stod jag intill larmknappen vid kassan. Jag vågade inte ens plocka upp varor på hyllorna. Alla sa åt mig att har man blivit rånad en gång kommer det aldrig hända igen.

Men så skedde det.

Två maskerade män kom in i butiken och hotade Mari Seger med en pistol.

– En av dem tryckte pistolen mot mitt huvud medan de tömde kassalådan och kassaskåpet. Hela livet svischade förbi och jag tänkte att den här gången klarar jag mig inte.

I dag står Mari Seger i närheten av sin gamla butik och tänker tillbaka. Hit går hon aldrig. Så fort det andra rånet var över bestämde hon sig för att sälja butiken. Hon har fått hjälp med bearbetning i terapi men lider fortfarande av panikångest.

– Jag kan inte handla mat själv. Varje vecka ­storhandlar min särbo åt mig och mina barn. Jag är ofta rädd och nojig. Av minsta knarr hemma hoppar jag till och jag tar lugnande när jag behöver.

Männen som pistolhotade henne dömdes aldrig för rånet. Ett huvudvittne drog sig ur och Mari Seger berättar hur hon nyligen besökte samma snabbmatsrestaurang som den ena rånaren.

– Det känns som att jag har fått ta deras straff. Det går inte en dag utan att jag tänker på eller pratar om rånen. Rånarna kom över 6 000–8 000 kronor, men jag blev bestulen på min dröm om att ha en egen butik.

 

Läs också: