Kraven på privata aktörer i välfärden ska skärpas.

• Elever ska inte behöva komma till skolan och mötas av budskapet ”stängt på grund av konkurs”.

• Den som vill driva privat hemtjänst ha tillstånd. Samma krav ska även gälla boenden och hem som inte behöver tillstånd.

I dag tar civilminister Ardalan Shekarabi emot Ägarprövningsutredningen av regeringens särskilda utredare Cristina Eriksson Stephanson. Hon går igenom vilka krav som ska ställas på privata företag som driver välfärd för skattebetalarnas pengar.

Det här är ingen ovillkorlig rättighet för vem som helst, skriver Cristina Eriksson Stephanson i en debattartikel i Svenska Dagbladet där hon presenterar huvuddragen i utredningen.

Det krävs samhällsansvar för att driva företag i välfärden – men det är något som saknas i många fall.

Hon efterlyser insikt, erfarenhet och lämpligthet. Det ska vara krav.

– Genom krav kan aktörer som är olämpliga på rund av exempelvis brottslighet eller bristande insikt och erfarenhet uteslutas innan de etablerar sig på marknaden, skriver hon.

– Regleringen av  välfärdssektorn måste utformas så att den främjar kompetens och långsiktiga aktörer,

Kommunal välkomnar kraven.

– Detta är ett stort steg i rätt riktning. Förslaget ligger helt i linje med vad välfärden och Kommunals medlemmar behöver. Jag hoppas detta leder till en grundlig diskussion om hur kvalitet skapas i verksamheterna. Nu måste de folkvalda i alla läger lyfta sig över sina ideologiska föreställningar och se till brukare och medborgares bästa, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Kommunal har drivit den här frågan länge och välkomnar beskedet. Välfärdsprofessionerna måste ges bättre förutsättningar att göra sitt jobb än idag. Det räcker inte med att bara ställa krav på insikt, erfarenhet och lämplighet för ledande företrädare för att beviljas tillstånd – det måste till mer omfattande förändringar av verksamheternas organisation.