”Lagen fungerar inte i praktiken”
Vi är mindre rädda än andra LO-förbund för ändringar i lagen om anställningsskydd. Den är inte guds gåva till de anställda.
Det säger Kommunals ordförande Annelie Nordström och avtalssekreterare Lenita Granlund om LO-ledningens önskan att inleda samtal med Svenskt Näringsliv om ändringar i arbetsrätten.

Lenita Granlund och Annelie Nordström.
De tycker att lagen om anställningsskydd har stora brister.
– Lagen fungerar inte som det är tänkt i praktiken. Den reglerar utflödet, vilka som ska sägas upp, och det är lätt för arbetsgivare att kringgå dessa regler. Lagen har svaga regler för inflödet, vilka som ska anställas, säger Lenita Granlund.
Hon vill ha en diskussion om hur tryggheten kan öka för dem som har tillfälliga jobb, och hur omställningsstödet kan bli bättre för dem som tvingas söka nya jobb.
Annelie Nordström nickar instämmande och tillägger att kroppen inte håller för att jobba ett helt yrkesliv inom vissa yrken.
– Därför behövs schysta arbetsvillkor och trygghet vid omställning till andra yrken, förklarar hon.
LO har tidigare markerat att de inte vill driva krav på lagändringar i arbetsrätten, detta för att inte riskera att det blir fritt fram för en borgerlig majoritet, som det finns i riksdagen i dag, att lagstifta om försämringar.
Istället tycker LO att det är bättre att hänvisa till den svenska modellen där fack och arbetsgivare kommer överens om vilka regler som ska gälla på arbetsmarknaden.
Trots att LO-ledningen lovat Svenskt Näringsliv att inte kräva lagändringar i arbetsrätten står Kommunal fast vid sitt krav om att Allmän visstidsanställning måste bort ur lagen om anställningsskydd.
– I den frågan har vi inte samsyn med andra LO-förbund om att inte kräva lagändringar, säger Lenita Granlund.
Allmän visstidsanställning infördes 2007 av alliansregeringen och innebar att arbetsgivaren fick rätt att anställa på visstid utan att behöva motivera varför.
– Det var bättre innan Allmän visstidsanställning infördes. Då tvingades arbetsgivaren förhandla med facket innan en visstidsanställning gjordes, säger Annelie Nordström.
Lenita Granlund beskriver hur andelen visstidsanställda har ökat inom Kommunals verksamhetsområden.
– Är det okej att allt fler av de anställda går på sämre villkor och knappt kan försörja sig på de jobb som erbjuds? Är det en sådan arbetsmarknad vi vill ha?
Hon är medveten om risken att antalet inhyrda från bemanningsbolag kan öka om möjligheten att anställa på visstid begränsas.
– Det är en av rattarna som måste skruvas åt samtidigt som vi begränsar rätten att anställa på visstid, säger hon.
De är noga med att påpeka att LO:s styrelse inte formellt har gett LO-ledningen i uppdrag att inleda samtal med Svenskt Näringsliv om förändringar i arbetsrätten genom kollektivavtal och inte genom lag.
– Vi har bara spånat om det finns förutsättningar för sådana samtal, säger Annelie Nordström som ingår i LO:s styrelse med Lenita Granlund som en av tre ersättare från Kommunal.
Det hindrar inte att LO-ledningen aktivt för en dialog med Svenskt Näringsliv om möjligheten att bli överens om ändrade regler för anställning, uppsägning och omställningsstöd.
Det är fem år sedan som LO och Svenskt Näringsliv förhandlade om ett nytt huvudavtal. Svenskt Näringsliv ville då få igenom ändringar i turordningsregler vid uppsägning och begränsningar i konfliktreglerna. En majoritet i LO:s styrelse var emot, och Svenskt Näringsliv hoppade ensidigt av förhandlingarna.
Nu vill LO-ledningen försöka på nytt, även om Svenskt Näringsliv på nytt kommer att kräva förändringar i turordningsreglerna och vill se begränsningar i konfliktreglerna. LO-ledningen hoppas i gengäld få diskutera ökad trygghet för visstidsanställda.
Liknande samtal har de senaste åren förts mellan Svenskt Näringsliv och PTK, den gemensamma förhandlingsorganisationen för fack som organiserar privatanställda tjänstemän. Dessa samtal har inte resulterat i någon överenskommelse eftersom parterna inte kan enas.
Annelie Nordström vill att fack och arbetsgivare tar ett större grepp i diskussionen om villkoren på arbetsmarknaden.
– Den tekniska utvecklingen och digitaliseringen gör att det inom vissa branscher krävs färre medarbetare. Men så är det inte inom vård och omsorg. Hur ska vi klara full sysselsättning och ge den kvalitet i välfärden som krävs? Utan en fungerande barn- och äldreomsorg fungerar inte arbetsmarknaden.
Kommunal hoppas att inom kort kunna börja förhandla med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om rätt till heltid.
Lenita Granlund tror att det ska bli lätt att komma överens om ett sådant avtal.
– Rätt till heltid är inte svårt att reglera. Men kommunerna måste redan nu förbereda sig och göra klart hur det ska gå till i praktiken. Det krävs förändrad arbetsorganisation för att vi ska kunna genomföra rätt till heltid utan att det går ut över arbetsmiljön, säger hon.
Inom kort ska Lenita Granlund tillsammans med de andra avtalssekreterarna i LO-förbunden diskutera möjligheten att enas om kraven inför avtalsrörelsen 2016. Enligt planen ska förslag till LO-samordning tas av LO-styrelsen i september och antas av LO:s representantskap i oktober.
Den stora knäckfrågan blir att hitta samsyn om att kvinnodominerade yrken ska få mer än industrins ”märke”.
– Vi har tappat mot mansdominerade yrkesgrupper. Men jag tror inte att vi kommer att hitta någon enkel och snabb lösning på hur dessa löneskillnader kommer att försvinna, säger Lenita Granlund som efter denna intervju är på väg till träff med de andra avtalssekreterarna.
Annelie Nordström förbereder en uppvaktning hos regeringen för att kräva fler utbildningsplatser för undersköterskor.
– I dag råder stor brist på utbildade undersköterskor. Detta är en av de viktigaste frågorna vid sidan om ökad trygghet och rätt till heltid. Det behövs fler utbildade undersköterskor för att lättare höja lönerna, få bättre arbetsvillkor och höja yrkets status, säger hon.