Foto: Pensionsmyndigheten

I de orange kuvert som börjar skickas ut i dagarna är pensionsbehållningen i genomsnitt nästan fem procent större än i förra årets kuvert.

Ökad sysselsättning och ökade löner 2013 gör att svenskarnas konton för den statliga inkomstpensionen har fyllts på relativt mycket. Samtidigt ökade premiepensionerna i värde med 20,7 procent under 2014.

Ändå kommer många att bli oroade när de öppnar sina orange kuvert och läser under rubriken ”Prognos för din allmänna pension”. Till det viktigaste i Pensionsmyndighetens budskap hör därför att den allmänna pensionen inte är hela pensionen. För att få en helhetsbild måste man logga in på Pensionsmyndighetens hemsida eller minpension.se. Där syns även tjänstepensionen och eventuellt privat pensionssparande.

stenerikssonpensionsmyndigheten– I snitt ser spararna då 3 320 kronor mer i månaden i prognosen för den framtida pensionen, säger Sten Eriksson, kommunikationschef vid Pensionsmyndigheten.

Sakta håller svenskarna på att lära sig hur man får koll på hela pensionen. Ett genombrott kom förra året, då en personlig kod för inloggning följde med de orange kuverten. Koden underlättar för dem som inte är vana att använda så kallad e-legitimation.

– Under perioden februari–april 2014 registrerades 138 000 nya användare i prognostjänsten, säger Sten Eriksson.

Nytt för i år är att Pensionsmyndigheten kombinerar de orange kuverten med en informationskampanj.

– Vi åker ut till 20 platser och talar om vad som är viktigt för pensionen: att jobba, betala skatt och ha tjänstepension, säger Sten Eriksson, som själv möter allmänheten i en galleria i Gävle.

Under hela 2015 vänder sig Pensionsmyndigheten särskilt till grupper som riskerar att få låg pension. Den första är egenföretagare som saknar tjänstepension, och i stället måste spara på egen hand.

Monicapeterssonpensionsmyndigheten– Den andra är småbarnsföräldrar. Mitt i amning och annat behöver föräldrarna diskutera hur de fördelar deltidsarbete och vård av sjuka barn mellan sig, säger Monica Petersson, pensionsexpert vid Pensionsmyndigheten.

Om den ena föräldern – typiskt sett mamman – går ner i arbetstid medan barnen är små finns det skäl att kompensera för det. Ett sätt (som få utnyttjar) är att föra över den andra förälderns premiepension till henne. Ett annat är att pensionsspara på egen hand.

– Om ni sparar privat, se till att sparandet skrivs som enskild egendom så att det inte delas vid en skilsmässa, råder Monica Petersson.

En tredje grupp som riskerar låg pension är anställda som saknar tjänstepension. Tjänstepension ingår i de kollektivavtal som finns på de flesta arbetsplatser. Men växande grupper av anställda, till exempel inom reklam och media, saknar kollektivavtal. För att kompensera för det behöver de spara åtminstone 4,5 procent av sin lön till pension – snarare mer, eftersom privat pensionssparare är förenat med högre kostnader än de kollektivavtalade tjänstepensionerna.

Orange kuvert

Orange kuvert har skickats ut sedan 1999. I år skickas 6,8 miljoner kuvert ut, varav 1,4 miljoner till pensionärer. Kostnaden för ett kuvert är 4:50 kronor, inklusive porto.