Den 23 april blir det en riksdagshearing om det frihandelsavtal som EU och USA just nu förhandlar om (TTIP). EU-kommissionären Cecilia Malmström kommer att delta och troligtvis även näringsminister Mikael Damberg.

Vänsterpartisten Håkan Svenneling föreslog en hearing i riksdagen och nu har EU-kommissionären Cecilia Malmström sagt ja till att delta i diskussionen i riksdagen som kommer att hållas den 23 april. Troligen kommer även näringsminister Mikael Damberg, alternativt statssekreteraren Oskar Stenström att delta.
– Vi har även bjudit in parter från arbetsmarknaden samt miljöorganisationer, säger Håkan Svenneling.

Enligt honom är det viktigt att ha en hearing i riksdagen eftersom TTIP är ett stort handelsavtal som kommer att påverka Sverige.
– Debatten har dessutom varit ganska liten i Sverige jämfört med länder som Storbritannien, Tyskland och Österrike. Där har frihandelsavtalet varit betydligt mer omdiskuterat.

Vänsterpartiet vill ha ett frihandelsavtal mellan EU och USA men vill ha en annan typ av avtal än det som diskuteras idag.

En av de hetaste frågorna i TTIP handlar om det ska finnas ett investeringsskydd, ISDS, i avtalet. Från fackligt håll har det funnits en stor oro att ett sådant skydd kan leda till att demokratiska beslut överprövas.

På torsdag ska riksdagens näringsutskott fatta det officiella beslutet om hearingen.