Samtidigt som Ukraina kämpar för att hejda de ryskstödda separatisterna faller landets ekonomi sönder. En stor del av industrin har gått förlorad – och i år väntas arbetslösheten explodera.

KonstantinBondarenko– Mötet på onsdag mellan Ukrainas president Petro Porosjenko, Rysslands Vladimir Putin, Frankrikes François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel blir extremt viktigt. Förhoppningarna sträcker sig kanske inte till en fredsuppgörelse, men till ett eld upphör, säger Konstantin Bondarenko, chef för det oberoende Institutet för ukrainsk politik i Kiev, i en telefonintervju med Arbetet.

Men vid sidan av mötet i Minsk i övermorgon fortsätter USA att spela en nyckelroll för utvecklingen. Enligt Konstantin Bondarenko, som är en inflytelserik och flitigt citerad bedömare av ukrainsk politik, söker Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk stöd hos USA:s vicepresident Joe Biden för en hård linje som innebär att ryska intressen helt och hållet drivs ut från Donetsk och Lugansk, också om det kräver upptrappat krig. Medan Petro Porosjenko samarbetar med USA:s utrikesminister John Kerry kring en moderat linje som innebär kompromisser med Ryssland.

– I praktiken samexisterar de båda synsätten; var tyngdpunkten hamnar beror på situationen, säger Konstantin Bondarenko.

I det ukrainska samhället i stort dominerar dock den kompromisslösa attityden mot Ryssland. Konstantin Bondarenko beskriver en ”starkt emotionell” och ”irrationell” opinion för att ta tillbaka de områden separatisterna i östra Ukraina har lagt under sig.

– Men det finns ingen enighet om hur konflikten ska hanteras. En del vill kämpa till slutet för att återta Donetsk och Lugansk, en del vill ge de så kallade folkrepublikerna viss självständighet inom Ukraina – och en del är beredda att ge dem självständighet.

I krigets skugga försämras Ukrainas ekonomi snabbt. Arbetet rapporterade i höstas om 600 000 nya arbetslösa, en siffra som fortsätter att växa. Officiella prognoser talar om upp till 30 procents arbetslöshet före årets slut. En stor del av Ukrainas industri finns i de krigsdrabbade östra delarna. Konflikten med Ryssland innebär samtidigt att många företag har tappat sin viktigaste marknad.

– Vi ser en avindustrialisering av Ukraina, säger Konstantin Bondarenko. Levnadsstandarden sjunker obevekligt.

Den ukrainska valutan har nu förlorat två tredjedelar av sitt värde. Priserna på el gas och stiger, samtidigt som pensioner och sociala ersättningar har frusits.

Den koalition som har styrt Ukraina sedan parlamentsvalet i oktober – Porosjenkoblocket och Arsenij Jatsenjuks Folkfront – har tappat mellan 40 och 60 procent av sitt väljarstöd, enligt olika opinionsundersökningar.

– Det är tyvärr svårt att peka på ett enda konstruktivt förslag från regeringen, säger Konstantin Bondarenko. Runt om i Ukraina genomförs nu protestaktioner, dels mot de ekonomiska åtstramningarna, dels mot kriget. De kommer att växa i styrka.