På två månader har facken stämt tre arbetsgivare för kränkning av före­nings­rätten. Det är en rejäl ökning med tanke på att det bara kom in fyra sådana stämningar till Arbetsdomstolen (AD) under 2014 fram till sista november.

• Arbetet skrev nyligen om elektrikern Peter Anders­son som fick sparken efter 25 år på Ale El för att han skött sitt uppdrag som klubb­ord­förande. Elektri­ker­förbundet kräver företa­get på 750 000 kronor i all­mänt skadestånd för kränkning av föreningsrätten.

• Förra veckan stämde Handels livsmedelskedjan Netto av samma skäl sedan bolaget avskedat klubb­ord­föranden på kedjans centrallager i Falkenberg. Facket kräver bolaget på ett allmänt skadestånd om 700 000 kronor.

• En liknande stämning har lämnats in till AD av GS facket mot ett snicke­ri i Skåne. Dagen efter att facket kallade bolaget till förhandling för att teckna kollektivavtal varslades fackets enda medlem på företaget om uppsägning – på grund av fejkad arbetsbrist, enligt facket. Snickeriets ägare avfärdar alla anklagelser om föreningsrättskränkning men vill inte uttala sig i Arbetet.

– Vi kommer att bemöta anklagelserna i domstol, säger han.

Frågan är om fallen innebär en ny trend med ett hårdare klimat i arbetslivet eller om det rör sig om en tillfällighet. Kanske är det för tidigt att dra några slutsatser.

AnettOlofssonrattsskydd– Problemet är snarare att fallen som handlar om ­fö­reningsrättskränkning inte minskar, säger för­bunds­juristen Annett Olofsson, LO-TCO Rättsskydd, som för GS-fackets talan i AD. Vi brukar få in fallen med jämna mellanrum år efter år.

 

Läs också: