Den obligatoriska a-kassan är död och begraven.

– Äntligen har vi fått en gravsten, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Politikerna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen har enats om a-kassan.  TV 4-nyheterna har avslöjat en del av innehållet. Utredningens ordförande Gunnar Axén (M) vill inte säga om TV 4 har rätt.

– Förslaget blir offentligt den 2 mars. Det är viktigt att läsa det innan man refererar innehållet. Vår uppgift har varit att hitta breda politiska överenskommelser. I måndags justerade vi ett betänkande, så det finns någon sorts överenskommelse mellan partierna, förklarar han.

Enligt TV 4-nyheterna är politikerna överens om höjt tak i a-kassan. A-kassan har inte höjts sedan 2002. Nu är politikerna överens om att taket ska höjas i takt med inflationen.

– Om det här är sant är det ett väldigt positivt steg. Någon gång i år höjs taket till en ny nivå som inte urholkas år efter år, räknar Karl-Petter Thorwaldsson med.

– Det är bra att partierna är överens över blockgränserna. LO vet av erfarenhet att det är livsfarligt om hoppande majoriteter i riksdagen ska ändra på a-kassan hit och dit, konstaterar han.

LO-basen tror att regeringen kommer med ett förslag om höjt tak från 680 till 910 kronor under 100 dagar och därefter 760 kronor. Det motsvarar 5 000 respektive knappt 2 000 kronor i månaden. Taket höjs i år – men vilket datum det blir återstår att se.

Den obligatoriska a-kassan är stendöd. Det beskedet har A-kassornas samorganisation fått underhand från utredningen.

– Hur a-kassan ska organiseras har utretts i 100 år. Nu har politikerna återigen kommit fram till att a-kassorna sköter sig så bra att man inte kan göra jobbet bättre i någon annan form. Det är egentligen det viktigaste beskedet, tycker Melker Ödebrink, kanslichef på samorganisationen.

Det tog politikerna fyra och ett halvt år att värka fram ett förslag om a-kassan. Enligt det som har läckt ut har de snarare enats om principer än om detaljerade förslag. En nyhet är att inkomst, inte arbetad tid, ska avgöra rätten till a-kassa. En annan ändring, enligt TV 4-nyheterna, är folk som varvar jobb och arbetslöshet ska åka ut ur systemet efter fem år.

Nu ska tjänstemännen fila på texten i en månad. Sedan får svenska folket veta hur det blev.

Bara en minoritet av de arbetslösa får a-kassa. Det nya förslaget ändrar inte på det, även om kanske något fler får a-kassa. Nästa problem är reglerna för a-kassan är snåriga och näst intill obegripliga.

– Den som går med i a-kassan och tecknar en arbetslöshetsförsäkring vet inte vad han får. Det skiljer a-kassan från alla andra försäkringar. Reglerna måste förenklas och bli mer överskådliga. Så det blir en ny utredning om något år eller så, säger Melker Ödebrink.