Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Uskorna får betala syrrornas lönelyft

Undersköterskornas löner har fått stå tillbaka när sjuksköterskornas löner ökat. Det visar en rapport om det ekonomiska läget på akutsjukhusen i Stockholm. Samtidigt sätter Kommunals avtalssekreterare ner foten inför nästa års avtalsrörelse.
– Vi kan inte acceptera att vi är golvet för alla andras löneökningar, säger Lenita Granlund.

I fjol gick Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus minus med hundratals miljoner kronor. I en analys av Stockholms läns landsting anger sjukhusen att den absolut viktigaste orsaken är ökade kostnader för sjuksköterskornas löner. Samtidigt har undersköterskorna fått stå tillbaka.

Undersköterskornas löner ökade med 2,5 procent per år under åren 2009-2012, under samma tidsperiod ökade sjuksköterskornas löner med 1,9 procent.

När sedan sjuksköterskornas löner höjdes med 3,7 per år under 2012-2014 höjdes undersköterskornas endast med 2,1 procent.

Resultatet är att lönegapet mellan undersköterskor och sjuksköterskor har ökat med 1056 kronor på sex år.

Att arbetsgivare satsar på sjuksköterskor i stället för undersköterskor är inte acceptabelt enligt Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund som inte vill kommentera löneläget vid akutsjukhusen i Stockholm.

– Om man tittar på löneutvecklingen i stort är det uppenbart att arbetsgivaren valt att satsa på tjänstemännen. De har lyckats bättre än vi, de har sifferlösa avtal som arbetsgivaren uppenbarligen prioriterar mer än våra avtal. Det är inte OK för vår del, säger Lenita Granlund.

Tjänstemännens löneökningar påverkar redan nu Kommunals agerande i nästa års avtalsrörelse.

– Vi kan inte acceptera att vi är golvet för alla andras löneökningar. Det är nödvändigt att satsa på bättre anställningsvillkor och löneökningar för undersköterskor, säger Lenita Granlund.

Samtidigt har undersköterskorna blivit färre på akutsjukhusen. När personalstyrkan ökat totalt sett har andelen undersköterskor minskat från 20 procent 2009 till 18 procent 2014.

Redan för två år sedan kom Kommunal med en rapport om att drygt 8 400 undersköterskor försvunnit från sjukvården sedan 1994.

– Vi har sagt att krisen i vården skulle kunna lösas genom att anställa fler undersköterskor i stället för sjuksköterskor. Då skulle man ha råd att anställa fler. Det här har vi också stöd för hos Läkarförbundet, säger Annelie Nordström, Kommunals förbundsordförande.

Samtidigt konstaterar hon att det råder brist på utbildade undersköterskor.

– Vi ska uppvakta regeringen med krav på att öka volymerna på utbildningsplatser för undersköterskor, säger Annelie Nordström.