Det är en bit kvar tills tjälen släpper sitt grepp och den första maskrosen kan titta fram. Men man vet att vi går mot ljusare tider när Vårsalongen öppnar på Liljevalchs.

Konsthallschefen Mårten Castenfors har lyckats vitalisera salongen som är en folklig installation sedan 1921. De senaste åren har publikrekorden slagit varandra. Så lär ske även den här gången.

Det borgar inte minst den nya entréavgiften på en guldtia för. Som vanligt består utställningen av en salig mix av konstarter som spretar i kvalitet och underhållningsvärde. Länge har den politiska konsten stuckit ut. I år är den mer nedtonad; ett vackert oljeporträtt av en åldrad Ingvar Carlsson och en dyster blyertsteckning av Fredrik Reinfeldts bystskulptur.

Ett genomgående tema är hus och byggnader av olika slag. Mest imponerar Nina Lindgrens Floating city – en stad intrikat byggd av kartong. Men det är de absurda och knasiga verken som gör Vårsalongen unik. Det är bara här man kan få se en engelsk ägg- och baconfrukost som tuftad matta!

Frukost av Maja Michaelsdotter Eriksson (Handtuftad matta)

Frukost av Maja Michaelsdotter Eriksson (Handtuftad matta)

Konstutställning

Vårsalongen Liljevalchs konsthall, Stockholm Pågår till och med 29 mars