Industrins jämställdhetspris 2015 går till Coca-cola i Jordbro.

PierreDecroixCocaCola– Jag är mycket stolt och glad, sade vd:n Pierre Decroix när han tog emot priset under Industridagen i Södertälje i dag, torsdag.

Bakom jämställdhetspriset står arbetsgivar- och fackförbund inom industrin.

Genom riktade satsningar och skräddarsydda nätverk har företaget fått kvinnliga medarbetare att utvecklas och växa, och att ledningsgruppen nu består av hälften kvinnor, hälften män, lyder juryns motivering.

– Jämställdhet är något vi arbetar målmedvetet med varje dag, säger vd:n Pierre Decroix. Jag tar med priset till vår organisation som en sporre att utveckla arbetet vidare och bli ännu bättre.

Jämställdhetsarbetet på Coca-cola tog ordentlig fart för några år sedan i ett läge när fler kvinnor slutade än vad som anställdes i företaget. Målet som sattes upp då, och som man uppnått i dag, var att varannan nyanställd ska vara en kvinna.

Förra året var 56 procent av de nyanställda kvinnor.

Företaget har också infört ett föräldraprogram, som har gjort det lättare för de anställa att förena arbete med föräldraskap. Flera av de föräldralediga medarbetarna har blivit befordrade under ledigheten.

Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist är glad att Industrins jämställdhetspris i år går till ett livsmedelsföretag.

– Coca-cola har tagit tag i jämställdhetsfrågorna på allvar och nått snabba resultat. Och att ett livsmedelsföretag får priset lyfter bilden av hela branschen.

Också på facket känner man glädje å branschens vägnar.

– Vi är glada och stolta över att just ett företag inom livsmedelsindustrin får det priset, säger Gerald Lindberg, andre ordförande på Livsmedelsarbetareförbundet.

 

Industrins jämställdhetspris

delas ut till ett industriföretag som har genomfört intressanta insatser för ökad jämställdhet. Juryn består av företrädare för arbetsgivar- och arbetstagarförbund inom industrin. Priset delades ut första gången 2011.