Delade turer även på sjukhusen
Innan helgpasset med den delade turen kommer, går undersköterskan Helen Hultin på Växjö lasarett och gruvar sig.
– Man känner sig stressad redan innan den där helgen kommer. Efter den dagen känns det som att man jobbat två dagar, säger hon.

Jenny Sjöström och Helen Hultin.
Kommunalarbetaren fick ett upprört samtal från en läsare. ”Ni skriver bara om delade turer i kommunerna, det finns inom landstinget också”, var budskapet. Så KA åkte till Centrallasarettet i Växjö för att möta upp undersköterskorna Helen Hultin och Jenny Sjöström.
Typisk sjukhusmiljö. En lång korridor. Undersköterskor och sjuksköterskor som går om vartannat, larm som tjuter. En man frågar om lunchen. Det blir skink- och ostsås med potatis.
De berättar om scheman som haft delade turer så länge de kan minnas. Var sjätte vecka för Jenny Sjöström på hjärtavdelningen, och var tredje för Helen Hultin på medicinavdelningen.
– Jag började här 1980 och det har alltid varit delade turer, säger hon.
Jenny Sjöström tycker att det här en av de viktigaste arbetsmiljöfrågorna just nu och de delade turerna fick henne att engagera sig fackligt.
– Det här är ren spilltid. Man borde åtminstone få ersättning för de timmarna man inte jobbar, säger hon.
Det är ovanligt med delade turer i landstingen (se grafik). Lasarettet i Växjö sticker ut.
Varför är det så?
– Det är för att man har var tredje helg-tjänstgöring. Om man vill sippa delade turer så måste man jobba varannan helg, säger Christina Wennberg, förhandlingschef i Region Kronoberg.
Men detta är som att väja mellan pest eller kolera säger personalen, varför måste man som anställd behöva göra det valet?
– Vi har haft överläggningar med Kommunal om det här, och vi får titta på frågan.
Kommunals sektionsordförande för landstingsanställda medlemmar i Växjö, Ylva Bengtsson, bekräftar att överläggningar med arbetsgivaren pågår.
Vad hoppas ni överläggningarna ska leda till?
– Att det blir fler anställda, säger Ylva Bengtsson.
Och då skulle även delade turer försvinna?
– Det hoppas vi i så fall att det ska leda till.
Ett vanligt arbetsgivarargument för delade turer är att det inte finns tillräckligt med arbetsuppgifter mitt på dagen. Så ser det inte ut på lasarettet i Växjö.
– Som det är nu får vi ju sovra bort arbetsuppgifter, vi hinner inte göra allt, säger undersköterskan Helen Hultin.
Kollegan Jenny Sjöström fyller i:
– Som anställd känner man sig frustrerad över detta.
Gunnel Claesson, även hon undersköterska, kikar in i personalrummet där vi sitter och pratar. Med två och en halv mils resväg till jobbet är hon en av dem som har mest ont av de delade turerna.
– Det är så tröttsamt att behöva köra tillbaka de här två och en halv milen. Och passen är så långa på helgen också.
De jobbar från sju på morgonen till 11.30 eller 12.00, beroende på vilken tur det är. Går på igen vid fyratiden och jobbar fram till 21.00-21.30. Och så upp nästa morgon.
Jenny Sjöström har skrivit insändare till lokaltidningen och även medverkat i lokalradion och kommer fortsätta att driva frågan tillsammans med Kommunal framöver. För henne hänger de dåliga arbetstiderna ihop med statusen och synen på undersköterskeyrket.
– Delade turer sliter oerhört på vår personalgrupps hälsa. Man borde i stället satsa på undersköterskegruppen, man borde höja statusen på vårt yrke.
– Vi måste få till en dialog med politikerna om hur vi ska ha det i framtiden, säger hon och hoppas på den nya röd-gröna majoriteten som nu tillträder i den nya regionen i Kronoberg.
Hon hoppas också att förbundet kommer att driva arbetsmiljöfrågorna ännu hårdare i kommande förhandlingar.
De konstaterar att det är bara undersköterskorna på sjukhuset som har delade turer. Läkare och sjuksköterskor har aldrig haft sådana pass.
– De skulle aldrig acceptera det.