Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Möjligt gå ner i tid för 62-åringar

Jobba 80 procent, med 90 procents lön och 100 procents pensionsinbetalning.
Det kan bli verklighet om du fyllt 62 år och är anställd av Svenska kyrkan.

– Det är inget måste, men en möjlighet för vissa om arbetsgivaren är med på det, säger Kommunals ombudsman Anne-Maria Carlsgård, som varit med och diskuterat villkoren för detta med kyrkan.

Modellen kallas 80/90/100-modellen och bygger ursprungligen på ett avtalsyrkande från fackförbundet Vision.

I max tre år ska man, som 62-årig kyrkoanställd kunna gå ner till 80 procents arbetstid, fast med 90 procents lön, och heller inte behöva förlora på lägre avtalspension.

Men det här rör sig inte om ett kollektivavtal, påpekar Anne-Maria Carslgård, utan det är en överenskommelse mellan parterna om formerna för en nedtrappning av arbetstid efter 62 år. Tillsammans har kyrkan och de fackliga organisationerna tagit fram ett informationsmaterial.

Vad finns det för nackdelar?

– Det är som alltid när man minskar sin arbetstid och därmed sin lön att den sjukpenninggrundande inkomsten bli lägre. Även avsättningen till den allmänna tjänstepensionen blir lägre, säger Anne-Maria Carlsgård.

Men gör det så mycket när man har fyllt 62 år?

– Det beror ju på hur mycket som avsatts till pensionen. De sista åren kan vara viktiga men det är högst individuellt.

Överenskommelsen är ganska ny så Kommunal vet inte om det finns någon medlem ännu som har antagit erbjudandet.

Ansökan om 80/90/100-modellen görs av arbetstagaren till närmaste chef i god tid i förväg, gärna sex månader i förväg, enligt överenskommelsen. Och arbetsgivaren ska lämna besked senast tre månader före ikraftträdandet.

80/90/100-modellen finns även i vissa kommuner sen tidigare. Man kan även komma överens med sin arbetsgivare om andra sätt att trappa ner sin arbetstid i slutet av arbetslivet, påpekar Anne-Maria Carlsgård.